Kosor: Objava registra branitelja je kažnjiva, a Zakon o ništetnosti ne možete propitivati!



"ZAKON o ništetnosti je u skladu s Ustavom i štiti najveće vrednote Ustava, zaštitu suvereniteta i vladavinu prava. Nema razloga za ocjenom ustavnosti i vjerujem da će zakon ostati na snazi", objavila je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na službenim stranicama svoje stranke.

U video-izjavi Kosor je naglasila kako zakon koji odbacuje odluke i dokumente agresorske i zločinačke JNA, zapravo štiti najveće vrednote Ustava kao što je suverenitet i vladavinu prava. Također upitala se Kosor misli li Josipović da bi sada svaki branitelj, protiv kojeg je podignuta optužnica, sada trebao ići u Srbiju dokazivati svoju nevinost. Prema ovom zakonu branitelji se mogu braniti unutar zakona u Hrvatskoj.

"Ne radi se o organskom zakonu, bila je dovoljna većina kojom je izglasan, ne radi se o izbornom zakonu niti o ustrojstvu državne uprave.", naglasila je Kosor dodajući na kraju da se ne radi ni o izbornom zakonu, ni o zakonu koji zadire u ljudska prava ni o ustrojstvu države.

Podsjetimo kako je jučer predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio Ustavnom sudu Republike Hrvatske zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH Zakona o ništetnosti. Josipović smatra kako je zakon narušava ustavno pravo branitelja iz Domovinskog rata na obranu u mogućem kaznenom postupku zbog ratnih zločina, da ih se izlaže pravnoj nesigurnosti i da im se uskraćuje mogućnost da u suradnji s nadležnim tijelima Republike Srbije otklone neosnovane optužbe.

Također, Kosor se očitovala i o objavi registra branitelja kazavši kako je to neprihvatljivo.

"Objava podataka je kažnjiva. A objava ratnog puta može biti podloga za buduće namještene i falsificirane tužbe protiv branitelja i ni jedna država na svijetu nije objavila ratne puteve svojih vojnika jer je to pitanje nacionalne sigurnosti", rekla je Kosor. 

Pročitajte više