kosor u poreču: na prvu sjednicu sabora staviti raspravu o inozemnom dugu

HDZ će na prvoj jesenskoj sjednici Sabora zatražiti da se kao prva točka dnevnog reda stavi rasprava o inozemnom dugu Republike Hrvatske, rekla je danas u Poreču potpredsjednica te stranke Jadranka Kosor.

Na kraju prvog polugodišta ove godine inozemni dug Hrvatske iznosio je 18,6 milijardi dolara što je za 3,2 milijarde dolara više nego koncem 2002., a svaki je hrvatski državljanin u ovom trenutku inozemstvu dužan 4191 dolar. Postoje pokazatelji da će taj iznos i dalje vrtoglavo rasti i da će do kraja 2003. visina inozemnog duga premašiti i 20 milijardi dolara, kazala je Kosor.

"Podaci o rastu inozemnog duga povezani su s podacima o katastrofalnim demografskim kretanjima u Hrvatskoj, a kako je broj rođenih u stalnom padu nas zanima tko će taj dug platiti," pitala je Jadranska Kosor. U HDZ-u smatraju da je riječ o trenutačno najvažnijem pitanju za zemlju, te da mu stoga treba dati i apsolutni prioritet u Saboru.

Potpredsjednica HDZ-a osvrnula se u Poreču i na požare koji zadnjih dana bjesne Dalmacijom, a, kako je kazala, njezina stranka od Vlade traži žurno osnivanje kriznog stožera za borbu protiv vatrene stihije, kao i detaljno izvješće o uzrocima požara.

"Decentralizacijom je vatrogastvo stavljeno na brigu lokalne uprave i samouprave koja često nema novaca za održavanje odgovarajuće razine opremljenosti i spremnosti. Već u rujnu treba se početi pripremati za sljedeću sezonu, a HDZ će prilikom donošenja državnog proračuna inzistirati na osiguravanju novca za kupnju još jednog kanadera", zaključila je Kosor.

(Hina) mpav vkn

Pročitajte više