Kosovo: Kod Kline otkrivena masovna grobnica

Dužnosnici Misije UNa na Kosovu (UNMIK) otkrili su masovnu grobnicu u selu Dush u blizini Kline, u središnjem dijelu Kosova, u kojoj su pronađeni ostaci 12 osoba, za koje se sumnja da su žrtve rata na Kosovu 19981999, godine, objavili su u srijedu gotovo svi prištinski mediji.

Jama u kojoj su pronađeni ostaci žrtava široka je 20 metara, a nalazi se osam km od magistralne ceste Klina-Đakovica.

Voditelj Ureda UNMIK-a za nestale osobe i sudsku medicinu Hose Pablo Baraybar izjavio je kako su u prvim istragama na mjestu događaja pripadnici njegova tima pronašli dijelove tijela 12 osoba za koje se znade da nisu Albanci te se sumnja da je riječ o pripadnicima manjinskih zajednica. Moguće je da će tijekom daljnjeg prekapanja terena biti pronađeno još tijela, rekao je novinarima Baraybar.

Visoka dužnosnica UNMIK-a iz Odjela za pravdu, Roberta Baldini, odbila je reći od koga je pristigla informacija o mjestu na kojem se nalazi masovna grobnica. Prema njezinim riječima, mjesto gdje se istražuje vrlo je nepogodno za istragu, kako zbog vode tako i stoga što je na tome mjestu bačena ogromna količina otpadaka i starijih vozila.

Predsjednik Vladina povjerenstva Srbije i Crne Gore za nestale osobe Gvozden Gagić rekao je da su i ranije vlasti u Beogradu upozorili UNMIK na postojanje mogućih masovnih grobnica u području ove općine, jer su tu u više navrata vođene borbe srpskih i albanskih snaga.

U masovnim grobnicama u Srbiji do sada su pronađena tijela najmanje 800 kosovoskih Albanaca otetih tijekom rata. Od toga je do sada manje od polovine vraćeno na Kosovu.

Priština i Beograd prošlog su mjeseca obnovili razgovore o nestalim osobama. Smatra se da je tijekom rata na Kosovu nestalo gotovo tri tisuće Albanaca, 500 Srba i 200 nealbanaca, navode u srijedu prištinski dnevnici.

(Hina) xbb ybr

Pročitajte više