Kosovski mediji o Tadićevu posjetu Kosovu

Elektronski mediji i svi kosovskih dnevnici na albanskome pridali su u ponedjeljak veliku medijsku pozornost posjetu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Kosovu ocjenjujući kako taj posjet nije donio pozitivne signale te da je Tadić zaboravio preporuku civilnog upravitelja UNa. L

Dnevnik "Zeri" piše da je tijekom svog nedjeljnog posjeta srbijanski predsjednik Tadić zaboravio poruku Sorena Jessena-Petersena da donese pozitivne signale Beograda za izgradnju mostova povjerenja, navodeći da je umjesto toga Tadić podigao srpske zastave i kazao kako je Kosovo dio Srbije.

List piše kako su Tadića u Prištini dočekali mirni prosvjedi Albanaca, no da su ga u Velikoj Hoči kod Orahovca na jugu Kosova, jednoj od srpskih enklava gdje je Tadić i prenoćio, mještani dočekali s portretom četničkog vođe Draže Mihailovića i natpisom "Ovo je Srbija".

"Zeri" ističe kako predsjednik Srbije nije našao za shodno kazati kako je na Kosovu država Srbija počinila zločine te kako u odnosima Albanaca i Srba te Kosova i Srbije ubuduće trebaju vladati mir i razumijevanje. Također, dodaje list, nije istaknuo poruke suživota Srba s Albancima na Kosovu i pozvao ih na uključivanje u tijela središnje vlasti na Kosovu. List zaključuje da Tadića i sve srpske političare gotovo uopće ne zanima interes Srba na Kosovu, već su zainteresirani za rezultate budućih izbora u Srbiji.

Najnoviji prištinski dnevnik na albanskome "Express" ističe da Tadić tijekom ovog posjeta "nije bio ni sjenka Willija Brandta" te kako Srbi trebaju priznati činjenice da je srpska vojska učinila zločine protiv čovječanstva na Kosovu.

Dnevnik "Koha Ditore" objavljuje širi izvještaj pod naslovom "Tadić na Kosovu naziva Kosovo "dijelom Srbije", u kojem ističe kako kosovska Vlada ocjenjuje, s početkom procesa rješavanja konačnog statusa, da Kosovo nikada neće biti dio Srbije. Ovaj dnevnik objavljuje i reakcije albanskih političkih stranaka na Kosovu u kojem se navodi kako je ovaj posjet "razočarenje koje Srbija priređuje kosovskim i međunarodnim institucijama na Kosovu".

Boraveći tijekom vikenda na Kosovu, srbijanski predsjednik Tadić u nedjelju je, tijekom posjeta tamošnjim srpskim enklavama izjavio kako je Kosovo dio Srbije te kako je za njega neovisnost Kosova neprihvatljivo rješenje.

Tadić se prilikom posjeta susreo i s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Jessenom-Petersenom. Riječ je o prvom posjetu jednog srbijanskog predsjednika Kosovu nakon okončanja rata na Kosovu u lipnju 1999. godine, kada su upravu na Kosovu preuzeli Ujedinjeni narodi.

(Hina) xbb ybr

Pročitajte više