KOSOVSKI SRBI GLASAJU ZA PREDSJEDNIKA SRBIJE



PRISTINA, 16. studenoga (Hina) - U 19 općina na Kosovu, u kojima žive pripadnici srpske manjine, u nedjelju je do osam sati ujutro otvoreno 95 posto od ukupno 248 biračkih mjesta na kojima pripadnici srpske manjine glasaju za novog predsjednika Srbije.L

Na birališta na Kosovu, gdje glasanje protiče bez problema, trebalo bi izaći 96.459 birača. Prema informacijama srpskih izvora, odaziv birača je do sada minimalan. Do 12 sati na Kosovu je glasalo samo 9,6 posto Srba, a najslabiji je odaziv bio u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice nastanjenom srpskim stanovništvom, gdje je do podne na glasačka mjesta izašlo 7 posto glasača.

Današnje izbore za predsjednika Srbije na Kosovu prešutno je podržao UNMIK koji već četiri godine upravlja Kosovom. S druge strane, kosovske institucije izjasnile su se protiv održavanja izbora za srpskog predsjednika na Kosovu ističući kako oni otežavaju integraciju Srba u institucionalni život na Kosovu a većinsko albansko stanovništvo ih doživljuje kao pokušaj povratka srpske vlasti na Kosovo.

Do ranog poslijepodneva promatrači nisu registrirali nikakav incident, osim što su, kako je objavljeno, tijekom prošle noći nepoznati počinitelji u prištinskom naselju "Ulpiana" porazbijale prozore prostorije u kojoj je smješteno glasačko mjesto za Srbe u Prištini.

(Hina) bb sd

Pročitajte više