Koštunica vojvođanskim Hrvatima obećao političku pomoć

PREMIJER Srbije Vojislav Koštunica ponudio je konkretna rješenja integracije Hrvata u društveni i politički život Srbije, i to smatramo velikim pozitivnim iskorakom u odnosu države spram hrvatske manjine, izjavili su u utorak predstavnici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Na inicijativu te stranke predsjednik srbijanske vlade primio je u ponedjeljak čelnike DSHV-a i Hrvatskoga nacionalnog vijeća u SCG s kojima je razgovarao o poboljšanju statusa hrvatske manjine u Srbiji.

"Vojislav Koštunica je predložio da sami napravimo analizu zastupljenosti pripadnika ove zajednice u državnim službama i na rukovodećim mjestima i ponudimo modele rješavanja toga pitanja", izjavio je predsjednik DSHV-a Petar Kuntić, i dodao da će budući status zajednice sada ovisiti i o njoj samoj.

Na kritike sadašnjeg izbornog zakona srbijanski premijer je predstavnicima DSHV-a i HNV-a odgovorio najavom promjene izbornih pravila koje će ovoj zajednici omogućiti da ima zastupnika u srbijanskom parlamentu.

Predstavnici hrvatske manjine ukazali su i na problem televizijskog informiranja na hrvatskom jeziku preko regionalne Televizije Novi Sad (TV NS), na što im je u srbijanskoj vladi rečeno da će pitanje formiranja hrvatskog uredništva biti riješeno nakon razdvajanja TV NS od sustava Radio televizije Srbije.

Premijer je obećao pomoć države i kod dodjele frekvencije za emitiranje radijskog programa na hrvatskom jeziku.

Premijer Koštunica također je pozvao krovna tijela hrvatske manjine da se u roku nekoliko dana izjasne na kojemu učiteljskom fakultetu žele da se nastava odvija i na hrvatskom jeziku - na somborskom ili subotičkom.

Predstavnici DSHV su izjavili da je Koštunica prihvatio njihov poziv da prisustvuje završnici žetvenih svečanosti bačkih Hrvata "Dužijanci" koja će se održati u kolovozu u Subotici.

Sastanak u Beogradu bio je prvi službeni susret predstavnika jedine političke stranke hrvatske manjine i jednog srbijanskog premijera.

Pročitajte više