Kostur pokazuje da Rimljani nisu donijeli tuberkulozu u Britaniju

BRITANSKI su znanstvenici pronašli ostatke čovjeka koji je umro od tuberkuloze prije više od 2200 godina i time potresli temelje teorije koja tvrdi da je tu smrtonosnu bolest u Englesku donijela osvajačka vojska Rimskoga Carstva.

Kostur iz željeznoga doba pronađen je u jami u malom selu Tarrant Hinton u jugozapadnoj Engleskoj.

Oštećena je kralježnica navela znanstvenike na pomisao da je riječ o žrtvi tuberkuloze, a DNK testiranje to je i potvrdilo. Nalazi pokazuju da je osoba živjela negdje između 400. i 230. godine prije nove ere, a Julije Cezar u prvu rimsku invaziju na britansko otočje krenuo je 55. godine prije nove ere.

´To nam govori da tuberkulozu nisu donijeli Rimljani. Vjerojatno je bolest prenijeta u trgovinskim kontaktima s kontinentom u pretpovijesnom razdoblju´, izjavio je biolog Simon Mays.

Ostaci ´tuberkuloznoga čovjeka´ pronađeni su još prije više od 20 godina i mirno su od tada boravili u muzeju u selu Wimborne, u blizini mjesta nalazišta. Tek su nedavno znanstvenici bili u mogućnosti utvrditi pravi uzrok smrti.

´Postoji velika šupljina u jednom od kralježaka i uočljiva su dva kanala koja su služila za cijeđenje tuberkuloznih apscesa´, kaže Mays.

Dosad je najstariji poznati slučaj tuberkuloze u Velikoj Britaniji datirao iz prvog stoljeća nove ere.

´Zabilježeno je 12 ili 13 slučajeva iz rimskog razdoblja, no ovo je prvi nalaz iz još starijeg doba´, kazao je Michael Taylor s Imperial Collegea u Londonu koji je pomogao u vremenskom određivanju ostataka.

Rimljani su prvi put na britansko tlo stupili 55 godine prije n.e., ali su se zadržali relativno kratko da bi se ponovno vratili 80 godina poslije.

Tuberkuloza ima dugotrajnu i zastrašujuću povijest u Britaniji, a nedavno je u porastu. Prošle je godine zabilježeno 6800 slučajeva od čega polovica u Londonu. To je znatno više od 5000 slučajeva prije petnaestak godina, ali ipak mnogo manje od zabilježenih 50 tisuća slučajeva godišnje prije pojave antibiotika.

´Naš prijatelj iz željeznog doba podsjetnik je da nas tuberkuloza prati već jako dugo´, rekao je Taylor.

Pročitajte više