Kraći otkazni rokovi, prepolovljene otpremine

OTKAZNI rokovi ubuduće će trajati od dva tjedna do tri mjeseca, a smanjuju se i novčani iznosi otpremnina koje će dobivati radnici koji ostanu bez posla.

Ti prijedlozi sadržani su u prijedlogu izmjena Zakona o radu, koji se mora prihvatiti najkasnije do konca veljače 2003. godine.

Izmjene Zakona o radu jedan su od uvjeta za sklapanje novog stand-by aranžmana, odnosno korištenje već odobrenog zajma Svjetske banke za restrukturiranje.

Za radnika koji je u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno manje od dvije godine otkazni rok će ubuduće trajati dva tjedna, dok će otkazni rok za radnika koji je kod jednog poslodavca proveo neprekidno najmanje dvadest godina biti tri mjeseca. Za radnika koji u tvrtki radi kraće od pola godine, otkazni rok iznosit će tjedan dana.

Ustupak učinjen je prema radnicima starijim od 50 odnosno 55 godina života. Njima se, ako su kod istog poslodavca radili najmanje dvadeset godina, otkazni rok povećava za dva mjeseca, odnosno za mjesec dana ukoliko su stariji od 55 godina života.

Iznosi otpremnina bit će prepolovljeni. Sadašnji zakon predviđa da radnik za svaku godinu radnog staža ne smije dobiti otpremninu nižu od svoje prosječne mjesečne plaće, isplaćene radniku u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu. I ubuduće će se otpremnine određivati na osnovu tromjesečnog prosjeka plaće, ali radnik koji je kod istog poslodavca radio najmanje dvije godine primit će samo polovicu svoje prosječne plaće. Za pet godina rada otpremnina će iznositi jednu prosječnu mjesečnu plaću, za najmanje deset godina staža dvije, te za najmanje 25 godina neprekidnog trajanja radnog odnosa kod istog poslodavca četiri prosječne mjesečne plaće. Radnicima starijim od 50, odnosno 55 godina optremnina se uvećava za jednu, odnosno dvije prosječne plaće.

Prijedlog izmjena Zakona o radu sadrži i spornu odredbu o ovlastima malih poslodavaca kod otkaza. Sada tvrtke do pet zaposlenih mogu radnika otpustiti bez navođenja razloga, a po novom prijedlogu ta će se granica podignuti na 20 zaposlenih. Ipak poslodavci će morati obrazložiti otkaz, ali će biti oslobođeni obveze izrade programa zbrinjavanja tehnološkog viška.

Ugovor o sklapanju posla na određeno vrijeme ubuduće će postati uobičajeni, odnosno neće se više sklapati samo u iznimnim situacijama.

Pročitajte više