Kraljević: Italija podupire ulazak hrvatske u EU bez uvjetovanja

POTPORA Italije ulasku Hrvatske u Europsku uniju je odvojena od pregovora o rješavanju pitanja imovine talijanskih izbjeglica, rekao je hrvatski veleposlanik u Rimu Drago Kraljević danas za Hinu.

Italije podupire ulazak Hrvatske u EU, a vlada je već drugi puta uputila Parlamentu zahtjev za ratificiranje sporazuma o pridruživanju Hrvatske s EU. Parlament bi taj sporazum trebao uskoro ratificirati, rekao je Kraljević.

Glede sastanka predstavnika talijanskih izbjeglica s talijanskim ministrom vanjskih poslova Francom Frattinijem o povratu imovine koju su izbjeglice napustili, Kraljević je rekao kako se pregovori o tome nastavljaju. Uskoro bi se trebala sastati mješovita talijansko-hrvatska komisija osnovana 14. listopada prošle godine na kojoj će se razmatrati zahtjevi izbjeglica i stajališta o tom pitanju.

´Postoji određena razlika u stajalištima oko toga tko ima pravo na povrat imovine, pa prema tome i u brojkama, ali na sastanku komisije će se o tome pregovarati. Uočeno je postojanje skupina talijanskih izbjeglica koje bi na osnovu hrvatskog zakona o denacionalizaciji mogli dobiti povrat imovine, te će se o tim pitanjima pregovarati. Osnovno je da hrvatski zakon ne diskriminira nikoga i kako budu tretirani hrvatski građani, tako će biti tretirani i talijanski. Sada radimo na zajedničkoj indentifikaciji takvih slučajeva´, rekao je Kraljević.

´Decidirano kažem da dvije stvari nisu povezane. Italja podupire ulazak Hrvatske u EU. To je jedno pitanje koje je odvojeno od rada mješovite komisije za rješenje pitanja povrata imovine´, rekao je Kraljević.

Pročitajte više