Krčki gradonačelnik: porez na dohodak lokalnoj samoupravi

Krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, koji je u sklopu akcije "Turistički cvijet kvaliteta za Hrvatsku" HGK i HRTa proglašen najboljim gradonačelnikom priobalnih gradova, na današnjoj je konferenciji za tisak Primorskogoranskog saveza kojeg je član, rekao da bi jedinicama lokalne samouprave trebao ostajati sav porez na dohodak.

Kako je rekao, time bi se mogli rješavati zahvati zakonom prebačeni na odgovornost lokalnoj samoupravi, a to se u prvom redu odnosi na rješavanje otpadnih voda i odlagališta otpada, što su uvjeti za ulazak u Europsku uniju. Da bi se to moglo realizirati, potrebna su dovoljna vlastita sredstva jedinica lokalne samouprave ili transferi većih državnih proračunskih iznosa.

Vasilić je rekao da bi uz to trebalo decentralizirati i prava prema lokalnoj samoupravi. Novu odredbu u zaštiti priobalnog pojasa od nekontrolirane gradnje ocijenio je novom centralizacijom, rekavši da će ona dodatno birokratizirati postupak dobivanja građevnih dozvola i usporiti razvojne postupke u jedinicama lokalne samouprave.

Vasilić je naveo da PGS podržava individualiziranje odgovornosti u jedinicama lokalne samouprave kroz manja i operativnija upravljačka tijela u manjim jedinicama te se zauzeo za neposredan izbor gradonačelnika.

(Hina) xdsil yvkn

Pročitajte više