Kremlj vjeruje da je Hodorkovski pokušao kontrolirati Dumu

RUSKA je vlada stranim investitorima poručila da sumnja da je uhićenji naftni tajkun Mihail Hodorkovski kovao zavjeru s namjerom preuzimanja kontrole nad trećinom donjeg doma ruskog parlamenta.

Strani bankari i analitičari koji su proteklih dana razgovarali s dužnosnicma u Kremlju obznanili su u petak da su ruske vlasti uvjerene da je Hodorkovski namjeravao potplatiti 150 zastupnika Dume koji bi zatim radili po njegovim željama. Kontrola nad trećinom Dume dovoljna je za blokiranje svakog pokušaja promjene ruskog ustava.

Hodorkovski, bivši šef naftne kompanije Jukos, uhićen je šest tjedana prije parlamentarnih izbora u Rusiji održanih prošle nedjelje.

Poznato je da se ruski predsjednik Vladimir Putin prilično naljutio kada je Hodorkovski početkom godine poduzeo snažno lobiranje u Dumi kako bi zaustavio povećanje poreza na naftne prihode.

Kanadski odvjetnik Robert Amsterdam, branitelj uhićenog natnog magnata, tvrdi da se radi o još jednom podmetanju s namjerom da se ocrni njegov klijent. "To je tipičan primjer crne, orkestrirane kampanje po kakvoj su bivši KGB i njegov nasljednik FSB jako dobro poznati", zaključio je Amsterdam.

Pročitajte više