Krenula promjena, čekaju nas obilna kiša, tuča, vjetar i veliko zahlađenje

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Index

U DIJELOVIMA zemlje počeli su pljuskovi i kiša kao najava velike promjene vremena koja danas stiže u naše krajeve, a već se osjeća i zahlađenje. Pljusak je jutros pao u dijelovima Zagreba, a pljuskovi s grmljavinom zabilježeni su u Zadru. I na sjeveru i na jugu zemlje jutros mjestimično ima kiše.

Meteorološki servis Severe Weather najavio je snažne pljuskove s grmljavinom i bujicama kiše širom Mediterana, uključujući i Hrvatsku. Najavljuje se i mogućnost lokalnih poplava. 

Obilni pljuskovi i mjestimična tuča

Na pljuskove, najavili su meteorolozi, u središnjoj Hrvatskoj posebno treba računati od sredine dana, a bit će prolazno jaki i obilni.

U Moslavini i Turopolju može biti i tuče manjeg zrna. Uz kišu još uvijek jugozapadnjak, a pri kraju kiše okrenut će naglo na sjeverac koji će donijeti zahlađenje, prognozira Dunja Mazzocco Drvar za RTL.

Pljuskovi s grmljavinom zahvatit će i veći dio istočne Hrvatske, a u zapadnoj Slavoniji očekuju se također obilni izljevi kiše. Samo će se na krajnjem istoku zasad zadržati suho i toplo.  

Snažne nevere na Jadranu, na sjevernom Jadranu i do 60 litara kiše po četvornom metru

Na Jadranu i u Gorskom kotaru će pljuskova biti tijekom cijeloga dana. Uz obalu srednjeg i južnog Jadrana proširit će se snažne nevere, a grmljavinske oluje dolazit će iz smjera suprotnog jakom jugu koje će dizati valove i više od metra.

Na sjeveru Jadrana bit će još izraženije. Kiša će biti jaka i obilna, a s obzirom na to da će ondje najdulje padati, skupit će se lokalno i do 60 litara po četvornome metru. Vjetar će zakretati na lebićadu, ponegdje prolazno i pulenat, pa je lokalno moguće i prelijevanje mora na obalu. U noći na četvrtak naglo će zapuhati bura s kojom ide i osjetan pad temperature. 

Veliko zahlađenje

U sjeverozapadnom području i gorju zapuhat će pojačan jugozapadni vjetar, a na moru će jačati jugo, a tijekom noći će okrenuti na sjeverac, odnosno na buru na Jadranu.

U unutrašnjosti u četvrtak će biti desetak stupnjeva hladnije, a kiša i vjetar će stati. Slijede hladna jutra i svježi dani. 

Na moru će četvrtak biti iznimno vjetrovit i vrlo hladan. Bura će u petak oslabjeti i stati pa će biti malo ugodnije, no promjenjivo i prohladno razdoblje se nastavlja. 

Moguć i snijeg u najvišim krajevima

Zoran Vakula je za HRT najavio i mogućnost snijega u najvišim dijelovima Hrvatske. 

"Na intenzitet ove promjene vremena upućuje i mogućnost padanja snijega tijekom četvrtka u najvišem gorju Hrvatske te osobito susjednih zemalja, a u Alpama već u srijedu", napominje Vakula.

Meteoalarm izdao upozorenje

Meteoalarm je za sutra za područje cijele Hrvatske, osim krajnjeg istoka zemlje, izdao upozorenja.

Na kopnu su na snazi žuta upozorenja zbog obilne kiše, ali i jakih grmljavinskih nevremena. Na obali je na snazi žuto upozorenje, također zbog grmljavinskih oluja, dok je u Istri na snazi narančasto upozorenje. Očekuju se golema količina kiše, olujna bura i grmljavinska nevremena.

DHMZ objavio posebno priopćenje

"Nakon duljeg razdoblja iznadprosječne topline i južine, Hrvatsku će zahvatiti izražena promjena vremena u srijedu i četvrtak, 2. i 3. listopada 2019. Mjestimice će biti obilne kiše i jakog vjetra, a temperatura zraka osjetno će se sniziti.

Sa sjeverozapada kontinenta približava se hladna zračna masa, a u Genovskom zaljevu formirat će se ciklona", objavio je na svojim stranicama DHMZ.

U srijedu kasno poslijepodne frontalni sustav zahvatit će najprije sjeverni Jadran i zapadne predjele unutrašnjosti, a tijekom noći na četvrtak ciklona će prijeći nad Jadran i donijeti lokalno obilnu kišu. U ovakvim okolnostima moguće je i olujno nevrijeme s izraženim pljuskovima i grmljavinom.

Tijekom srijede i četvrtka lokalno može pasti i više od 80 litara kiše po četvornom metru, osobito na Jadranu i područjima uz njega (Slika 2). Pritom postoji opasnost od lokalnog poplavljivanja i pojave bujičnih poplava, osobito u urbanim sredinama. Povremene će kiše biti u središnjim i istočnim krajevima, no ne očekuju se količine kao na Jadranu.

Osim oborine, pažnju treba usmjeriti i na vjetar jer će tijekom srijede na Jadranu puhati umjereno i jako jugo koje će u noći okrenuti najprije na sjeverozapadnjak, a zatim i buru. Podno Velebita bit će olujnih udara bure pa su izgledne poteškoće u cestovnom i pomorskom prometu. Poteškoće, iako manje, moguće su i u unutrašnjosti gdje će zapuhati umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Postupni prestanak oborine očekuje se već tijekom četvrtka, sredinom dana na sjevernom Jadranu i u zapadnoj unutrašnjosti, a krajem dana u ostalim predjelima.

S prolaskom hladne fronte, u naše će krajeve stići hladan zrak te će sljedećih dana temperatura zraka biti osjetno niža, osobito u gorskim područjima.

Prema trenutno dostupnim prognostičkim materijalima, za vikend je izgledno povoljnije i ponovno malo toplije vrijeme."

HAK izdao upozorenje vozačima

S upozorenjima se oglasio i Hrvatski autoklub.

"Vozit će se po mokrim i skliskim kolnicima. Ujutro u unutrašnjosti te ponegdje u Lici i Gorskom kotaru i po kotlinama i dolinama rijeka mjestimice je moguća magla. Mogući su odroni zemlje i kamenja.

Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

U jutarnjim i poslijepodnevnim satima bit će pojačan promet na gradskim cestama, obilaznicama uz moguće zastoje na dionicama gdje traju radovi.

Zbog jakog vjetra moguća su ograničenja i promjene u cestovnom i pomorskom prometu", najavljuju iz HAK-a.

Pročitajte više