Krešimir Bubalo novi župan Osječko-baranjske županije

NAKON burne višesatne rasprave i nekoliko stanki za novoga osječko-baranjskog župana izabran je vijećnik Nezavisne županijske liste (NŽL) Branimira Glavaša Krešimir Bubalo koji je tu dužnost obnašao i u dosadašnjem mandatu.

Bubalov izbor svojim su glasovima poduprli vijećnici Hrvatske stranke prava (HSP) te vijećnici i predsjednici osječko-baranjskih organizacija HSS-a i HSLS-a Zvonko Ibriks i Zdravko Vukić te vijećnik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Stjepan Mitrečić.

Izbor dožupana je odgođen jer su, rekao je Glavaš, predstavnici SDSS-a odbili ponudu njegove liste i HSP-a da sudjeluju u izvršnoj vlasti, pa je ta točka dnevnog reda odgođena, kako se izbor dožupana u takvim okolnostima ne bi u javnosti krivo tumačio.

U pismu Glavaša i predsjednika HSP-a Ante Đapića Misiji OESS-a u Hrvatskoj uz ostalo se navodi kako će NŽL i HSP pri sastavljanju vlasti u Osječko-baranjskoj županiji u potpunosti ispuniti sve zakonske i međunarodne obveze, tako da će predstavnici srpske nacionalne manjine, bez obzira na stranačku pripadnost, sudjelovati u tijelima županijske izvršne vlasti.

Rasprava je zaoštrena već na samu početku sjednice zbog pitanja o valjanosti vijećničkih mandata, pri čemu su vijećnici HDZ-a, SDP-a i LS-a upozoravali da se sjednica ne može nastaviti dok se ne utvrdi tko u Skupštini ima pravo glasovati, upućujući na pojedine kandidate s Glavaševe liste. Oni, kako tvrde, obnašaju dužnosti u županijskim javnim ustanovama, koje su nespojive s obnašanjem vijećničkoga mandata.

Predstavnici Glavaševe liste u raspravi su izvijestili Skupštinu da su ti vijećnici, koji su svoj mandat stavili u mirovanje, podnijeli ostavke na svoje dužnosti i zatražili razrješenje te se pismeno očitovali da žele obnašati svoj vijećnički mandat, a da je za ocjenu valjanosti mandata najprije potrebno imenovati Mandatno povjerenstvo, čemu su se usprotivile stranke tzv. antiglavaševske koalicije.

Nakon brojnih raspra o mirovanju i aktiviranju vijećničkoga mandata vijećnik HSU-a Stjepan Mitrečić, koji je vodio sjednicu kao najstariji vijećnik, odlučio je da se sjednica nastavi izborom Mandatnog povjerenstva koje je, kako je rekao, ovlašteno ocijeniti valjanost prijepornih mandata.

Sjednicu su nakon toga napustili vijećnici HDZ-a, SDP-a, LS-a, HNS-a, SBHS-a te preostali vijećnici HSS-a i HSU-a, a s vijećnicima NŽL-a i HSP-a u dvorani su ostali vijećnik HSS-a Ibriks, HSLS-a Vukić i predsjedatelj sjednice Mitrečić.

Kad je Mandatno povjerenstvo, u koje su izabrana dva člana NŽL-a i jedan član HSP-a, utvrdilo valjanost vijećničkih mandata, skupštinski je saziv, u kojemu se nalazilo 25 od 47 izabranih vijećnika, pristupio izboru županijskih dužnosnika.

Županijski povjerenik HDZ-a Tomislav Ivić najavio je kako će ta stranka uložiti prigovor Središnjem državnom uredu za upravu jer su se, kako smatra, na sjednici očito kršili zakonski propisi, a utemeljenje je proteklo u pravnoj nelegitimnosti.

Iako je HSS na nedavnoj sjednici Predsjedništva županijske organizacije te stranke odlučio pristupiti tzv. antiglavaševskoj koaliciji, predsjednik županijskog HSS-a Ibriks izjavio je kako je HSS tu odluku donio nakon pritisaka predsjednika stranke Zlatka Tomčića. Dodao je kako on ima svoje mišljenje, da poštuje potporu biračkog tijela Glavaševu programu te da je tako postupio kako bi se pomoglo Slavoniji.

Zdravko Vukić, predsjednik osječko-baranjskog HSLS-a koji je na izborima koalirao s HDZ-om, izjavio je novinarima kako ne može glasovati za koaliciju koju bi predvodio župan iz SDP-a, jer to nije volja birača. "Odluku sam donio samostalno, a da je HDZ imao kandidata za župana, ja bih ga podupro", rekao je Vukić.

Glavaš je na sjednici optužio premijera Ivu Sanadera da s najviše državne razine pokušava razbiti Skupštinu za, kako je rekao, "tiraniju" te najavio "izvanredne izbore u Hrvatskoj i prije Božića, ako ta tiranija ne prestane".

Optužio je Sanadera da je rekao "kako je spreman prodati pola Hrvatske samo da Glavaš ovdje ne dođe na vlast" te mu poručio da "ne trguje voljom biračkog tijela, kako ne bi završio kao što su završavali diktatori u vrijeme kad se rušio komunizam".

Utemeljiteljsku su sjednicu obilježile brojne raspre i dobacivanja iz vijećničkih klupa, a nekolicina vijećnika je pitala tko je na sjednicu pozvao zaštitare tvrtke "Sokol Security", ali im nije odgovoreno

Pročitajte više