Krnić izrazio haškom tužiteljstvu zabrinutost zbog izjave Del Ponte

PREDSJEDNIK Ureda za suradnju s Haškim sudom Frane Krnić u petak je u Zagrebu izrazio predstavniku haškog tužiteljstva zabrinutost zbog tvrdnje glavne haške tužiteljice da je hrvatskoj vladi poznato gdje se skriva odbjegli general Ante Gotovina.

Krnić je, kako je priopćeno iz hrvatske vlade, u petak žurno pozvao u svoj ured Thomasa Osoria, voditelja Ureda za vezu Tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Republici Hrvatskoj u povodu jučerašnje izjave, koju je u Washingtonu Helsinškoj komisiji Kongresa SAD-a dala glavna tužiteljica MKSJ-a Carla Del Ponte, a koju je u petak prenio Glas Amerike.

U toj izjavi, navodi se u priopćenju, Del Ponte je rekla da Vlada Republike Hrvatske zna gdje se nalazi umirovljeni general Ante Gotovina, ali ga ne želi uhititi niti predati MKSJ-u.

"Krnić je izrazio tijekom susreta iznenađenje i zabrinutost ovakvom izjavom Carle del Ponte, posebice stoga što je to u potpunoj suprotnosti s realnošću kao i s njezinim izjavama tijekom njezina posljednjeg posjeta Zagrebu, kad se na konferenciji za tisak složila s time da informacije Tužiteljstva MKSJ-a o generalu Gotovini, a koje su bile proslijeđene hrvatskoj strani, nisu bile niti pravovremene niti relevantne za njegovo lociranje", navodi se u priopćenju.

Krnić je zatražio da se poduzmu odgovarajući koraci kako bi se što skorije razjasnila točnost izjave glavne haške tužiteljice.

U priopćenju se dodaje da je Osorio rekao kako nije u stanju interpretirati izjavu te dodao kako će kontaktirati Ured tužiteljice te dati odgovor.

Visoki vladin dužnosnik, koji nije želio biti imenovan, kazao je novinarima u petak kako vlada od Haškoga suda nikada nije dobila nijednu informaciju o tome gdje je general Ante Gotovina, te da između haških istražitelja i hrvatske policije postoji izravna veza, no da ne postoji ni jedna informacija iz Haaga koja bi policiji bila korisna.

Taj je dužnosnik kazao i kako je sastanak Krnića s predstavnikom Haškog ureda u Zagrebu upriličen između ostaloga i kako bi se utvrdilo raspolaže li Haag novim informacijama o generalu Gotovini koje bi Vlada trebala znati.

U Banskim dvorima se nadaju da se, ipak, radi o pogrešnom prijenosu informacija iz Washingtona, jer Zagreb nema informacije da se bilo što promijenilo od posljednjeg posjeta Carle Del Ponte. Tom je prilikom, kažu, utvrđeno da nije bilo ni jedne informacije o Gotovini koja bi se mogla smatrati relevantnom.

Visoki vladin dužnosnik komentirao je i činjenicu da glavna haška tužiteljica u isti koš stavlja uhićenje, kako je kazala, "glavnih optuženika Mladića, Karadžića i Gotovine".

General Gotovina je bjegunac, bježi od hrvatskog zakona, to je činjenica koja se ničim ne može promijeniti, sve ostalo je bavljenje politikom, rekao je vladin dužnosnik.

S hrvatske strane, kaže dužnosnik, njihova pozicija može biti različita s obzirom na karakter rata i sudjelovanje Gotovine u obrambenom Domovinskom ratu.

Po izvještaju Glasa Amerike glavna haška tužiteljica, na pitanje da li će u Zagreb stići nove optužnice, odgovorila je da prema haškoj strategiji dovršenja posla postoji "još 30 osumnjičenika" koji su podijeljeni u nekoliko skupina, po državljanstvu odnosno nacionalnosti, a to su Srbi, bosanski Srbi, bosanski Hrvati, Bošnjaci i Albanci.

"Očekujem uhićenja Gotovine, Mladića i Karadžića. Kada se to dogodi, vladama u regiji ću reći imena osumnjičenih, tako da po brzom postupku zaključimo našu suradnju", kazala je Del Ponte.

Pročitajte više