Krpanje proračunskih rupa: Na udaru prvo djeca i bolesni pa će onda i starci

GUVERNER Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski prije tri dana bio je kod premijerke Jadranke Kosor te vrlo jasno poručio kako nije vrijeme za kozmetičke proračune, Sindikati su u petak odaslali poruku kako je krajnje vrijeme za odlučne rezove i prekid "šminkanja", dok su iz Hrvatske udruge poslodavaca šaljući konkretne primjere što treba napraviti za izlazak Hrvatske iz krize, poručili da je vrijeme za hitne i konkretne mjere.

Nema besplatnih udžbenika ni prijevoza

No unatoč svim tim porukama, Vlada Jadranke Kosor sa svojim ministrima koji su još prije osam mjeseci uvjeravali javnost kako svjetske krize u Hrvatskoj zapravo i nema, napravila je po svome. Naime, oni su jučer od potrebnih 14 milijardi kuna, srezali tek 780 milijuna kuna.
Najveći teret smanjenja državne potrošnje podnijela su djeca, odnosno njihovi roditelji jer su ukinuti besplatni udžbenici za osnovne i srednje škole kao i besplatan prijevoz za učenike. Država je na zakidanju najmlađih zaradila 540 milijuna kuna.

Točnije Vlada je na udžbenicima je zaradila 350 milijuna kuna, a ostatak na besplatnom prijevozu. Ostatak novca, odnosno 240 milijuna kuna ušteđen je na reprezentaciji, subvencijama te nekim kapitalnim projektima u zdravstvu.

21 milijarda kuna zaduženja

Vlada jučer morala izmijeniti i dopuštenje za zaduženje, koje se umjesto sadašnjih 15 milijardi kuna penje na više od 21 milijardu kuna, a nadaju se kako će novim rebalansom smanjiti manjak na oko osam milijardi kuna. Osim rezanja, Vlada je i preraspodijelila novac i to oko dvije milijarde kuna. Kako su objasnili riječ je o "iznenadnim troškovima", a jedno od iznenađenja su i računi za rukometne dvorane, kao i plaćanje jamstava u brodogradnji. Također izdvojit će se i 180 milijuna kuna za kupnju cjepiva protiv svinjske gripe.

Vlada Jadranke Kosor, najavila je jučer kako se ipak spremaju za puno bolnije rezove i to u vrlo skoro vrijeme, a da je tome zaista tako dokazuje i priprema niza zakona kojima se smanjuju prava državnih dužnosnika, menadžera u državnim tvrtkama te najavljuje štednja u državnoj administraciji na svim razinama.

Državni dužnosnici

Državnim dužnosnicima smanjit će plaće za pet posto, a mirovine nekadašnjih zastupnika i članova vlade bit će srezane za deset posto. Kosor je napokon, za razliku od Sanadera udarila i na članove uprave državnih tvrtki, a novim će zakonima plaća predsjednika uprave u državnom poduzeću ograničiti na nešto manje od 17 tisuća kuna.

Na krilima afere oko nabavke novog BMW-a u jeku krize, Vlada je donijela odluku i o potpunoj zabrani kupnje novih automobila za službene potrebe.

Pročitajte više