Krstičevićevom ministarstvu plaćamo čak 20 vozača

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

NAKON što je Index od ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića doznao da njegovo ministarstvo ima čak šest vozača, istražili smo koliko ih imaju ostali i koliko to stoji državni proračun. Rekorder po broju vozača je Ministarstvo obrane koje ih ima 20, a pravdaju se time da osim za MORH njihovi vozači poslove prijevoza obavljaju i za Oružane snage i Ured predsjednice RH.

Nakon MORH-a, po najvećem broju zaposlenih vozača slijedi Ministarstvo financija koje ih ima 16. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ima 13 vozača, Ministarstvo pravosuđa osam, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sedam, a osim Ministarstva poljoprivrede po šest zaposlenih vozača imaju i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Nitko ne otkriva koliki su vozači trošak za proračun

Pet vozača ima Ministarstvo kulture, a četiri vozača su zaposlena u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Najmanji broj vozača, njih tri, imaju Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo uprave, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja te Ministarstvo turizma.

Podatke o broju zaposlenih vozača nismo dobili iz MUP-a, Ministarstva branitelja, Ministarstva državne imovine te Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Što se tiče informacije koliki su trošak vozači za državni proračun, tu nam informaciju nisu otkrili ni u jednom ministarstvu, nego su nam samo odgovorili da vozači imaju koeficijent plaće 1,067 sukladno Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi.

Pitali smo ih i tko sve osim ministara ima pravo na vozača te koja su točno njihova zaduženja pa smo tako doznali da u nekim ministarstvima vozači pomažu domarima čistiti snijeg, u nekima pomažu pri selidbi njihovih djelatnika, a evo što su nam sve odgovorili.

U Ministarstvu turizma pravo na vozača imaju ministar i državni tajnici

U Ministarstvu turizma pravo na vozača osim ministra Garija Cappellija ima i dvoje državnih tajnika te se koriste u, kako navode, "službene potrebe u skladu s Pravilnikom o korištenju službenih vozila, usluga rent-a-cara i taxi prijevoza Ministarstva turizma, koji je izrađen prema Smjernicama za upravljanje voznim parkom Ministarstva uprave, Ministarstva financija i Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu".

U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU-a vozače koriste ministrica i njeni pomoćnici te državni tajnici

U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije zaposlena su, kažu nam, četiri vozača i to dva vozača pratitelja, jedan osobni vozač državnog dužnosnika i jedan vozač dostavljač. Za potrebe prijevoza ministrice koristi se jedan vozač pratitelj. Uz ministricu, pravo na auto s vozačem ili bez njega imaju i državni tajnici ministrice te pomoćnici ministrice isključivo za, kako kažu, službene potrebe.

"Pravilnikom o unutarnjem redu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije utvrđen je opis posla vozača, odnosno njihova redovna zaduženja. Radi se o prijevozu državnih dužnosnika, sukladno njihovim potrebama (gradska vozanja, službena putovanja) te iznimno prijevoz drugih osoba u službene svrhe. Vozač dostavljač uglavnom obavlja samo poslove dnevne dostave. Plaća vozača definirana je čl.35. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, te ju čini osnovna plaća i dodaci na osnovnu plaću. Osnovna plaća je umnožak koeficijenta složenosti poslova radnoga mjesta propisan Uredbom o nazivima radnih mjesta i osnovice za izračun plaće, uvećan za 0,5% za svaku navršenu godinu radnog staža.''

Kod ministrice Murganić vozače koriste i načelnici sektora, službenici...

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku zaposleno je šest vozača. Ministrica Nada Murganić koristi službeni automobil sa službenim vozačem, a što je, kako nam kažu, u skladu s Odlukom vlade RH o uvjetima korištenja službenih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja. Za potrebe prijevoza ministrice na raspolaganju su dva vozača, koji se izmjenjuju.

"Državni dužnosnici (državni tajnici i pomoćnici ministrice) sukladno navedenoj Odluci, koriste službeni automobil s ili bez službenog vozača, isključivo za službene potrebe. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iznimno je veliko ministarstvo širokog djelokruga rada te sukladno potrebama službene automobile s ili bez službenog vozača koriste i djelatnici Službe za inspekcijski nadzor.

Internim aktom Ministarstva propisano je da kada to zahtijevaju službene potrebe, uz pisano odobrenje čelnika tijela, pravo na korištenje službenog automobila s ili bez službenog vozača, isključivo za službene potrebe, unutar i izvan redovitoga radnog vremena Ministarstva pripada državnim službenicima kako slijedi: načelnicima sektora, voditeljima službe i službenicima ovlaštenim za provedbu nadzora iz djelokruga Ministarstva. Vozači Ministarstva ostvaruju pravo na plaću koju čini osnovna plaća i dodaci na osnovnu plaću, sukladno Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike. Osnovna plaća vozača uvećava se temeljem osnova propisanih Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike. Vozači Ministarstva obavljaju prijevoz državnih dužnosnika i državnih službenika, isključivo za službene potrebe. Također, obavljaju poslove interne i vanjske dostave pošte za potrebe Ministarstva, brinu se o redovitom održavanju čistoće i tehničkoj ispravnosti službenog automobila te vode evidenciju potrošnje goriva", stoji u odgovoru Ministarstva za Index.

Ministarstvo financija ima 16 vozača, a najviše ih je u Carini

Pod Ministarstvo financija spadaju Porezna te Carinska uprava i ukupno imaju 16 vozača, dok ih četiri rade u samom Ministarstvu financija gdje jedan vozač koristi pravo na rad s polovicom radnog vremena.

"Ministar financija koristi službeni automobil sa službenim vozačem na temelju Vladine Odluke o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije, te načinu odobravanja službenih putovanja. Plaća vozača uređena je u skladu s Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi i Pravilnikom o unutarnjem redu Ministarstva financija. Slijedom naprijed navedenoga, jedan je vozač na raspolaganju ministru financija 24 sata dnevno. Ostala tri vozača, sukladno dnevnim potrebama, voze dužnosnike i službenike Ministarstva financija na službene sastanke, na službena putovanja te dostavljaju službenu dokumentaciju u Hrvatski sabor, Vladu Republike Hrvatske, ostala ministarstva i institucije RH", kažu nam u Ministarstvu financija.

Napominju da jedan vozač, koji koristi pravo na rad s polovicom punoga radnog vremena, osim poslova vozača radi i poslove koji se odnose na održavanje voznog parka Ministarstva financija.

U Poreznoj upravi rade dva vozača koji voze službeni automobil Porezne uprave, brinu se o redovitom održavanju, ispravnosti i čistoći vozila, obavljaju manje popravke na automobilu, te prema potrebi obavljaju poslove dostave službene korespondencije.

U Carinskoj upravi zaposleno je deset namještenika III vrste vozača i to u Središnjem uredu i Područnim carinskim uredima Zagreb, Split, Rijeka i Osijek.

"Namještenici III vrste - vozači obavljaju svakodnevno poslove prijevoza ovlaštenih carinskih službenika - carinika na granične prijelaze koji rade u turnusima, a ustrojeni su na cjelokupnom području RH. Uz poslove vožnje isti dostavljaju i službene dokumente unutar organizacijskih jedinica", kažu u Ministarstvu financija za Index.

Kod ministara Kuščevića vozači pomažu domaru čistiti snijeg, nose namještaj

U Ministarstvu uprave zaposlena su tri službena vozača koji rade u smjenama, a obavljaju poslove prijevoza i pratnje dužnosnika.

"Sukladno Uredbi o izmjenama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi koeficijent vozača pratitelja iznosi 1,067. Vozač pratitelj odgovoran je za održavanje, čistoću i ispravnost vozila; vodi evidenciju korištenja putem putnog radnog lista koji se nalazi u svakom automobilu; prijavljuje sva oštećenja i kvarove na vozilu nakon vraćanja u Ministarstvo; vodi dnevnu evidenciju o uporabi službenog osobnog automobila prema obrascu koji se nalazi u svakom automobilu te je dostavlja po isteku mjeseca u svrhu evidencije prijeđenih kilometara i utroška goriva; po potrebi obavlja poslove dostave na području grada Zagreba te interne dostave u Ministarstvu; po potrebi pomaže domaru u obavljanju poslova čišćenja snijega i prijenosa dijelova uredskog namještaja", stoji u odgovoru Ministarstva uprave.

Oleg Butković u ministarstvu ima sedam vozača

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture zaposleno je sedam vozača. Ministar Oleg Butković koristi jednog vozača, a uz njega pravo na službeni auto s vozačem imaju tri državna tajnika.

"Službeni automobil s vozačem mogu koristiti i državni službenici i namještenici za službene potrebe, odnosno, kada im je isto odobreno putnim nalogom. Plaće vozača izračunavaju se prema koeficijentima složenosti poslova, a koji su propisani Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi", kažu nam u Ministarstvu.

Ministar Ćorić ima jednog vozača, ali još pet zaposlenih u Ministarstvu

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ima raspoređenog jednog vozača. U slučaju godišnjeg odmora zajamčenim Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom tada ga mijenja drugi vozač koji je na raspolaganju.

"U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike još ima tri zaposlenika koji obavljaju poslove službenog prijevoza državnih dužnosnika i službenika te dva koja obavljaju dostavu na području grada Zagreba. Svi navedeni uz to obavljaju poslove koordinacije i vođenja brige u svezi službenih vozila, pripremaju podloge i izvješća o nabavi i potrošnji goriva, kontrolu vođenja putnih radnih listova u službenim vozilima. Napominjemo da Ministarstvo zaštite okoliša i energetike korištenje službenih vozila koristi sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske o uvjetima korištenja službenih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja. Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić dana 14. svibnja 2018. godine donio je Pravilnik o unutarnjem redu Ministarstva zaštite okoliša i energetike sukladno kojem su sistematizacijom radnih mjesta s pripadajućim koeficijentom vozači raspoređeni. Kategorije osoba, uvjeti i način korištenja službenih automobila za ministarstva propisani su odlukom Vlade RH iz 2016. godine.''

MORH rekorder

"Prometni servis Ministarstva obrane provodi i pruža potporu u prijevozu u svrhu obavljanja službenih zadaća Ministarstva obrane, Oružanih snaga RH i Ureda predsjednice RH. Po potrebi, 20 djelatnika prometnog servisa pružaju i potporu protokolarnog prevoženja delegacija na državnoj razini po zahtjevima drugih državnih tijela kod većih događanja, kao što su konferencije, samiti i sl (Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Hrvatskom saboru i drugim državnim tijelima). Primanja tih djelatnika, koji su u statusu zaposlenika Ministarstva - namještenika izračunavaju se prema koeficijentu koji iznosi 1,067. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane je štićena osoba, a za poslove osiguranja, zaštite i prijevoza ministra nadležna je Vojna policija", kažu nam u MORH-u.

Kujundžićevo ministarstvo ima tri vozača

U Ministarstvu zdravstva zaposlena su tri vozača, a prema odluci od 20. travnja 2016. godine pravo na korištenje službenih automobila s vozačem imaju ministar i državni dužnosnici II. I III. skupine, a službeni automobil s vozačem mogu koristiti i državni službenici za službene potrebe.

"Sukladno tome, vozači se koriste za prijevoz državnih dužnosnika i državnih službenika u službene svrhe. Plaća namještenika utvrđuje se sukladno Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi", stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva za Index.

U Ministarstvu pravosuđa vozača koriste ministar, njegovi pomoćnici i državni tajnici

U Ministarstvu pravosuđa zaposleno je osam službenih vozača. Ministar, kažu nam, ima pravo na korištenje službenog osobnog automobila sa službenim vozačem ili bez njega 24 sata, a državni tajnici i pomoćnici ministra koriste službeni automobil sa službenim vozačem ili bez njega, isključivo za službene potrebe, sukladno Odluci Vlade RH.

"Plaća državnih službenika regulirana je Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj upravi te Uredbom o poslovima i posebnim uvjetima rada u državnoj službi, Zakona o državnim službenicima i Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike. Osnovica za obračun plaće državnih službenika i namještenika utvrđena je Odlukom Vlade Republike Hrvatske. Plaću navedenih radnih mjesta čini umnožak koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta sukladno Uredbi o poslovima i posebnim uvjetima rada u državnoj službi i osnovice za izračun place uvećan za 0,5% za svaku navršenu godinu radnog staža sukladno navedenom Kolektivnom ugovoru. Osim poslova vozača, vozači po potrebi obavljaju i dostavu pismena na Vladu RH ili druga tijela državne uprave. Ministarstvo sukladno propisima vodi evidencije o korištenju službenog vozila i mogu se dati na uvid u prostorijama Ministarstva", navode u Ministarstvu.

Ministarstvo graditeljstva ima tri vozača

"Ministar Predrag Štromar ima jednog vozača dok se ostala dva vozača koriste za poslove prijevoza službenim automobilom za potrebe državnih tajnika i pomoćnika ministra, odnosno službenika Ministarstva na temelju odobrenja ministra i državnih tajnika, kao i temeljem putnog naloga za službena putovanja izvan sjedišta Ministarstva. U slučaju potrebe, koriste se i za žurne dostave na Hrvatski sabor, Vladu Republike Hrvatske i druga ministarstva", stoji u odgovoru Ministarstva.

Ministarstvo gospodarstva ima šest vozača

U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta zaposleno je na ugovor o radu na neodređeno vrijeme šest vozača, od kojih jedan stalno vozi ministra.

"Sukladno Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi, utvrđuje im se plaća po koeficijentu složenosti poslova 1,067, primjenjivom na osnovicu propisanu za korisnike državnog proračuna, te uvećan za 0,5 % za svaku navršenu godinu radnog staža.

Sukladno Pravilniku o unutarnjem redu Ministarstva, vozač prevozi ministra, državne tajnike i druge državne dužnosnike koji imaju pravo na korištenje službenog osobnog automobila s osobnim službenim vozačem 24 sata dnevno, prevozi ostale državne dužnosnike i službenike Ministarstva, vodi brigu o održavanju zaduženih službenih automobila, vodi putne radne listove, pravovremeno dostavlja voditelju odjeljka izvješće o utrošku goriva i ostalim troškovima, po potrebi obavlja poslove vanjske dostave za potrebe Ministarstva te obavlja i druge poslove iz djelokruga Odjela", kažu u Ministarstvu.

Ministrici Divjak na raspolaganju dva vozača

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja zaposleno je šest vozača, a ministrici Blaženki Divjak na raspolaganju su dva vozača pratitelja.

"Službenim automobilom može se koristiti ministrica, državni dužnosnici, odnosno: državni tajnici (II. skupina točke II. Odluke Vlade RH); pomoćnici ministra (II. skupina točke II. Odluke RH); državni službenici iz točke III., al. 4. Odluke Vlade RH, odnosno: glavni tajnik isključivo za službene potrebe te državni službenici iz toč. III. al. 6. Odluke Vlade RH odnosno: prosvjetni inspektori za potrebe inspekcijskoga nadzora. Plaća se obračunava sukladno Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi", stoji u odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ministarstvo kulture: Vozače koristimo za prisustvovanje različitim kulturnim događajima

U Ministarstvu kulture zaposleno je pet vozača državnih dužnosnika na neodređeno vrijeme, a pravo na korištenje automobila s vozačem u službene svrhe u Ministarstvu kulture ima ukupno sedam državnih dužnosnika (ministrica, dva državna tajnika i četvero pomoćnika ministrice). Službeni automobil s vozačem mogu koristiti i državni službenici i namještenici za službene potrebe, kada im je isto odobreno putnim nalogom.

"Plaće vozača izračunavaju se prema koeficijentima složenosti poslova, a koji su propisani Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi. Napominjemo i kako je pri Ministarstvu kulture 19 Konzervatorski odjela po cijeloj Hrvatskoj, a u najvećem broju slučajeva djelatnici za obavljanje službenih poslova sami koriste automobile.

Vozači se koriste prvenstveno za potrebe održavanja službenih sastanaka s predstavnicima različitih državnih tijela, te predstavnicima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao i predstavnicima različitih javnih i kulturnih ustanova i institucija na području Grada Zagreba, te u ostatku Republike Hrvatske. Napominjemo da je u sastavu Ministarstva kulture ustrojeno 19 konzervatorskih odjela, odnosno dislociranih ustrojstvenih jedinica koje su nadležne za obavljanje konzervatorskih poslova u različitim županijama, a također se i brojne javne ustanove iz nadležnosti Ministarstva kulture nalaze izvan Zagreba, kao što su područni državni arhivi i određeni muzeji, zbog čega je neophodno koristiti vozače radi izvršavanja službenih obveza. Vozači se također koriste za prisustvovanje različitim kulturnim događajima i kulturnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu", kažu nam u Ministarstvu.

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova rade i selidbe djelatnika Ministarstva

"U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova je na neodređeno vrijeme u stalnom radnom odnosu zaposleno 13 vozača, koji osim prijevoza dužnosnika obavljaju i poslove vožnje vezane uz protokolarne obveze, selidbe djelatnika MVEP-a u i iz diplomatsko/konzularnih predstavništava, za prijevoz diplomatske pošte, a isto tako, vozači i vozila se koriste za potrebe konferencija u organizaciji Ministarstva.

Plaće vozača određene su Vladinom Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi.

Pravo na korištenje službenih automobila regulirano je Odlukom Vlade o uvjetima korištenja službenih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja. Prema navedenoj Odluci, u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova pravo na automobil s vozačem od 0-24 sata ima samo potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova koja ujedno ima i status štićene osobe, a pravo na korištenje vozila s vozačem u radno vrijeme i po potrebi i izvan radnog vremena, u protokolarne svrhe imaju državni tajnici, pomoćnici ministrice, načelnici Sektora i voditelji Službi", kažu nam u ministarstvu.

Pročitajte više