Kuća kraj Petrinje dobila zelenu naljepnicu. Sad u nju svako malo prodire voda

Foto: HRT

U MJESTU Mala Gorica blizu Petrinje u jednu je kuću počela prodirati voda. Na mjesto događaja stigao je geolog statičar kako bi se utvrdilo što se dogodilo.

Kako je javio HRT, u kući prilikom svakog manjeg potresa voda izvire iz tla. Voda je oštetila dio kuće, izlazi kroz instalacije, zidove, prolazi kroz temelje i time narušava statiku. 

Nakon dva jača potresa kuća je dobila zelenu naljepnicu, no statičari je ponovno pregledavaju i očekuje se da će dobiti žutu naljepnicu, što je oznaka za privremeno neuporabljivo. Obitelj je stoga dobila kontejner gdje će biti privremeno smještena.

Geolog objasnio što se događa

Geolozi su kažu kako se dio kuće ulegnuo nakon potresa, no sve još treba dobro proanalizirati.

"Zonirali smo cijelo područje, intenzivno radimo na istražnim radovima, započeli smo s fazom 2, a to je baza da bismo statičarima dali informaciju kakvo je tlo i kakav je mogući utjecaj na sigurnost objekta, na statiku objekta, jer je direktno povezano, rekao je Davor Ljubičić, koordinator geologa pri Stožeru za otklanjanje posljedica potresa.

"Dolazi do dodatne ugroze ili nestabilnosti objekta, što znači da dolazi do malog diferencijalnog slijeganja na jednom dijelu objekta", dodao je.

Pročitajte više