Kučan predložio susret povijesne pomirbe

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan reagirao je na polemike i napetosti koje je zadnjih dana izazvalo emitiranje talijanskog filma "Srce u fojbi" prijedogom da se na susretu povijesne pomirbe nađu slovenski i talijanski državnici i da se na granici dviju država podigne povijesni muzej u znak počasti žrtvama obiju strana.

Kako su u srijedu prenijela slovenska sredstva priopćavanja, dugogodišnji je slovenski predsjednik takav prijedlog u ime udruge Forum 21 kojoj je na čelu predložio u pismu što ga je poslao talijanskom predsjedniku Asegliju Ciampiju i premijeru Silviju Berlusconiju te njihovim slovenskim kolegama Janezu Drnovšeku i Janezu Janši, a o inicijativi je obavijestio i predsjednike parlamenata.

Događaji iz nedavne prošlosti i dalje često ograničavaju konstruktivni suživot uz granicu, gdje su traumatična sjećanja oba naroda još živa, navodi u svom pismu Kučan, te dodaje da to omogućava i "neodgovorno korištenje prošlosti za potrebe dnevne politike".

Kučan se u pismu zauzeo za simboličan pomirbeni čin talijanskog i slovenskog predsjednika koji bi odali počast patnjama Slovenaca, ali i velikog broja Talijana pod fašizmom.

Takav simboličan čin imao bi čvrste temelje i smisao ako bi se javnost u obje države na to pripremila i prihvatila ga kao trajnu osnovu za koegzistenciju i zajedničko djelovanje, ocjena je iz Kučanova pisma. Kučan je također pozvao na odlučno protivljenje nacionalizmu i manipulaciji činjenicama iz prošlosti. On je iznio ideju da se na granici Italije i Slovenije podigne muzej u kojemu bi se posjetitelji mogli informirati o povijesnim događajima iz prošlosti Slovenaca i Talijana. U taj bi muzej, predložio je Kučan, trebalo postaviti i umjetničke slike venecijanskih baroknih majstora što su ih fašističke vlasti uzele iz muzeja u Istri i slovenskom primorju neposredno prije napada Italije na Jugoslaviju 1941. godine.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više