Kučan: Referendum o neslovencima sramota za Sloveniju

BIVŠI slovenski predsjednik Milan Kučan rekao je da iduće nedjelje neće glasovati na referendumu o "izbrisanim neslovencima" jer on dovodi u pitanje ljudska prava i odluku ustavnog suda.

"Taj referendum je sramota za Sloveniju, a u biti se neće glasovati o formalno postavljenom pitanju nego o ljudskim pravima i poštivanju odluke ustavnog suda, a posljedično i o tome hoćemo li živjeti u ustavnoj demokraciji ili ne", rekao je Kučan u velikom intervjuu za najnoviji broj tjednika "Mladina".

Ustavni sud donio je lani pravorijek da treba vratiti prava na stalno prebivalište za 18.305 neslovenaca iz država nastalih na području biše Jugoslavije koje im je oduzeto prije 12 godina, ali je oporba uspjela suspendirati već usvojeni zakon naknadnim referendumom o tome treba li takvo rješenje stupiti na snagu.

Nepoštivanje odluke ustavnog suda bio bi kraj pravne države, rekao je bivši slovenski predsjednik, najavljujući da će se uskoro politički i javno opet angažirati kroz osnivanje "Foruma 21" koji neće djelovati na stranačkoj osnovi, ali će izražavati javna stajališta o svim relevantnim društvenim pitanjima.

Kučan je osporio i inicijativu da se održi i referendum o gradnji prve džamije u Sloveniji, rekavši da to vodi u balkanizaciju.

"Potreban je odlučan odgovor da se međuvjerski konflikti s Balkana ne uvoze u Sloveniju", rekao je Kučan dodajući da postoje informacije kako su inicijatori potpise za referendum protiv gradnje džamije prikupljali od slovenskih Srba pred pravoslavnom crkvom u Ljubljani.

Ako je to točno, kaže Kučan, onda je to pokušaj uvoza vjerskih konflikata s Balkana. Referendum su inače inicirali vijećnici oporbenih stranaka desnog centra u ljubljanskom gradskom vijeću, ali ga je gradonačelnica Danica Simšič do daljnjega suspendirala.

(Hina) xfl ysb

Pročitajte više