Kuhari kažu da je cijena obroka koje Pleter priprema u Petrinji prenapuhana

Foto: Facebook Pleter-usluge/Index

DRŽAVNA tvrtka Pleter jučer je počela pripremati obroke za stanovnike na područjima Sisačko-moslavačke županije koja je pogodio razorni potres. U javnosti se, međutim, već digla velika prašina oko cijene Pleterovih obroka, za koju profesionalni kuhari, koji su proteklih dana volontirali na tom području, smatraju da je prenapuhana. 

Danas je Gordana Barić, stanovnica Petrinje, u razgovoru za Index kritizirala obroke koje je stanovnicima podijelila tvrtka Pleter.

> Žena iz Petrinje: Pleter dijelio varivo s mesom iz konzerve i grah s okusom zagorenog

 "Taj obrok ne vrijedi 30 kuna. Ne vrijedi ni pet kuna", rekla je Barić za Index. 

Vlasnik Apetita: Stvarna cijena obroka koje priprema Pleter je mala

"Po ovome što smo dosad mogli vidjeti, stvarna cijena obroka koje priprema Pleter je mala. Prosječna realna cijena obroka kakav smo mi pripremali u Petrinji, poput graha s kobasicom, je četiri do pet kuna, a čobanca oko 10 kuna. Naravno, u normalnim uvjetima na to još ide i trošak radne snage i porezi, kao i usluga koja se plaća u restoranima, pa nekakva prosječna cijena takvog obroka iznosi 25 do 30 kuna, kako u kojem slučaju", objašnjava za Index Marin Rendić, vlasnik zagrebačkog restorana Bistro Apetit by Marin Rendić i jedan od osnivača portala Chef kuha doma, uspoređujući način rada Pletera s onim u hotelskom restoranu. 

Cijena obroka koje priprema Pleter je između 20 i 30 kuna 

U Petrinju je, kaže Rendić, otišao odmah nakon potresa i već nekoliko sati nakon toga, s ostalim kolegama, pripremio je oko 1200 obroka za građane. Kuhali su, ističe naš sugovornik, po najvišim kulinarskim standardima, a namirnice su uglavnom bile iz privatnih donacija. Nastavit će, napominje Rendić, i dalje pripremati hranu za stanovnike u potresu stradalih područja. 

Prvog dana u Petrinji Pleter je, kako je već objavljeno, podijelio oko 7000 toplih i 5000 hladnih obroka, a sve je dogovoreno sa Stožerom civilne zaštite. Financijska konstrukcija je zatvorena, rekao je jučer šef Pletera, umirovljeni general Marijan Mareković, dodavši kako se hrana priprema po cijenama od 20 do 30 kuna po obroku. Tu cijenu, naravno, ne plaćaju korisnici Pleterova restorana na terenu, koji su žrtve potresa, već porezni obveznici u cjelini. 

> Pleter će u Petrinji kuhati za 20 do 30 kuna po obroku. U saboru je ručak 15 kuna

Medak: Ovo što radi Pleter je usporedivo sa samoposlužnim menzama

I predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak smatra da se radi o prevelikoj cijeni obroka. Ipak, obroke i cijene po kojima ih Pleter priprema nije želio komentirati, već je samo rekao da smatra kako su kuhari-volonteri hranu ipak pripremali kvalitetnije. 

Za Index je Medak pristao objasniti ekonomiju pripreme obroka u menzama, što je, kako ističe, najsličnije aktualnom Pleterovom angažmanu na trusnom terenu Banovine. 

"Samoposlužne menze su usporedive s ovim što radi Pleter, pri čemu treba imati u vidu da Pleter iza sebe ima državu. Cijena po kojoj se u menzama prodaje grah bez kobasica obično se kreće između 18 i 22 kune, a s kobasicom od 22 do 32 kune. U normalnim uvjetima tu treba voditi računa o lokaciji jer cijena obroka nije ista u Slavonskom Brodu, Zagrebu, Rovinju ili Dubrovniku, kao što nije ista ni u svim dijelovima Zagreba“, poručuje za Index Medak. 

Medak: Zarada u menzama je minimalna, a troškovi su veliki

Ekonomija pripreme porcije graha s kobasicom u menzi u Zagrebu je takva da je cijena po kojoj se prodaje takav obrok obično između 25 i 32 kune, dodaje Medak. Od toga, trošak namirnica i režija čini oko trećine maloprodajne cijene, odnosno osam do 11 kuna, cijena radne snage je oko 12 kuna ili, u nekim slučajevima, i čak i više, dok na poreze odlaze oko tri kune. Ostatak spada u zaradu, koja se također oporezuje.

"Zarada u takvoj vrsti poslovanja je zapravo minimalna", napominje Medak. 

Iz Pletera nisu odgovorili na naš upit

Kalkulaciju troškova pripreme obroka na potresom pogođenim područjima zatražili smo i od Pletera. Međutim, unatoč našim pokušajima, odgovor nismo dobili. 

Prema podacima Poslovne Hrvatske, tvrtka Pleter - usluge je u 2019. godini imala ukupne prihode od oko 213.6 milijuna kuna, dok su joj ukupni rashodi iznosili oko 212.6 milijuna kuna. Neto dobit koju je ta državna tvrtka ostvarila u 2019. godini iznosila je nešto manje od 463.000 kuna.

Osim ugostiteljstva, Pleter se bavi i djelatnostima poput cateringa, čišćenja i smještaja. U Pleteru je, pokazuju podaci Poslovne Hrvatske, 2019. godine radilo 1125 zaposlenika. 

Povlaštena firma koja tvrdi da plaće osigurava iz vlastitih prihoda

Pleter se pak danas javnosti obratio priopćenjem u kojem tvrdi da "cijena pojedinog obroka još nije formirana, jer ona ovisi o normativu obroka, broju lokacija podjele te angažiranom broju djelatnika”, a da će konačna cijena biti formirana isključivo po stvarno utrošenim resursima. Šef Pletera Marijan Mareković je jučer, podsjetimo, eksplicitno rekao da će se hrana pripremati po cijeni od 20 do 30 kuna.

> Pleter: Obroke isporučujemo od prvog dana potresa, od jučer i za stanovnike

Iz Pletera u priopćenju tvrde da oni, unatoč tome što su tvrtka u stopostotnom vlasništvu države, nisu korisnici državnog proračuna te da plaće za radnike osiguravaju isključivo iz vlastitih prihoda.

No, Pleter kao državna tvrtka ima neupitno povlašteni položaj na tržištu, o čemu je Index već pisao.

> Državni Pleter godinama uživa povlašteni položaj. Tek nakon 12 dana dolaze na Baniju

Dobili restorane i kuhinje MORH-a bez raspisanog natječaja

Tvrtka Pleter-usluge spominje se u odluci vlade RH još krajem 2005. godine kao tvrtka koja bi trebala preuzeti djelatnosti bivše Službe za gospodarenje nekretninama MORH-a. Naime, tadašnji ministar obrane Berislav Rončević u vladi Ive Sanadera proveo je ideju o osnivanju posebne tvrtke Pleter-usluge u sklopu racionalizacije troškova Ministarstva obrane. 

Tada su u tu tvrtku prebačeni gotovo svi djelatnici MORH-a koji nisu imali veze s osnovnom djelatnošću tog Ministarstva pa su se tu našli kuhari, čistačice, recepcioneri i ostali.

Osnovna ideja bila je da se smanji broj državnih službenika, i to prebacivanjem u novu tvrtku koja je zamišljena da radi na tržišnim osnovama. Bila je riječ o svojevrsnom outsourcingu po Sanaderovom modelu, a Pleter je odmah dobio restorane i kuhinje MORH-a, i to bez raspisanog natječaja. Tvrtka je osnovana 2006. godine, a na njeno čelo postavljen je general-pukovnik Marijan Mareković.

Nisu plaćali ni režije, a 80% prihoda dolazi od poslova s državom

Šef Uprave Pletera, umirovljeni general Mareković, prije sedam godina, govoreći o povlaštenom položaju Pletera u odnosu na ostale privatne tvrtke, tvrdio je kako je njegova tvrtka toliko uspješna da im više nije ni potrebna pomoć države u smislu davanja besplatnog zakupa i plaćanja režija. No, to se dogodilo tek prije tri godine, kada je prestala odredba da država plaća režije.

Besplatan najam i investicijski troškovi i dalje su na teret države, što je vidljivo iz financijskog izvješća tvrtke za 2019. godinu.

Iako je u vrijeme vlade Ive Sanadera Pleter zamišljen kao tvrtka koja će konkurirati na tržištu, danas više od osamdeset posto prihoda dolazi od poslova s državom, i to izravno od ministarstava.

Pročitajte više