Kurjak: Anonimna pisma protiv mene pišu osobe na visokim funkcijama u zdravstvu

BIVŠI predstojnik Klinike za ginekologiju bolnice Sveti Duh Asim Kurjak, protiv kojega se vode predistražne radnje u tri slučaja, izjavio je danas da su istrage pokrenute na temelju anonimnih pisama "ljudi iz političkog podzemlja koji obnašaju visoke funkcije u sustavu zdravstva".

Kurjak je na konferenciji za novinare ustvrdio da su on i njegovi suradnici, Sanja Kupešić i Stjepan Skenderović, posljednjih tjedana izloženi medijskom linču pri čemu im je nanesena velika moralna šteta na temelju anonimne predstavke koja nema nikakvu pravnu vrijednost.

U tijeku su predistražne radnje zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva koje se odnose na navodne zloporabe jajnih stanica pri umjetnim oplodnjama, nepotrebne operacije pregrada maternica te smrt rodilje u Općoj bolnici Sveti Duh. Zbog toga su nedavno zapečaćene prostorije u kojima Kurjak radi, te je uzeta dokumentacija.

U istrazi sudjeluje i povjerenstvo Ministarstva zdravstva koje je osnovano nakon što je anonimno pismo, u čijem potpisu stoji "razočarani hrvatski liječnici", prije tri tjedna primio predsjednik Vlade Ivica Račan.

Kurjak nije želio govoriti o motivima pisaca anonimnog pisma rekavši kako je on znanstvenik koji ne želi dozvoliti da se njime manipulira, jer bi u protivnom bio na visokim političkim funkcijama.

Demantirao je pritom navode u pismu da su on i Sanja Kupešić izbačeni iz Europskog udruženja za perinatalnu medicinu, podsjetivši da je on predsjednik Svjetskog udruženja perinatalne medicine.

Kurjak je opovrgnuo i optužbe da je lažirao svoj doktorat, da je suradnik AlQaide, te da su njemu i sinu oduzete putovnice.

Voditeljica Zavoda za humanu reprodukciju Sanja Kupešić rekla je da u Zavodu nije bilo zloporaba jajnih stanica, te da je predmet predistražnih radnji 1.200 povijesti bolesti žena koje su tijekom posljednjih sedam godina zanijele i rodile djecu postupkom umjetne oplodnje.

Izrazila je ogorčenje što rad Zavoda u povjerenstvu procjenjuju porodničari, a ne stručnjaci koji se bave umjetnim oplodnjama. Kurjak je dodao da u bolnici više nema ni kopija tih povijesti bolesti koje se sada nalaze u "rukama nekompetentnih ljudi" iz povjerenstva.

Stjepan Skenderović, voditelj Odsjeka za endoskopsku kirurgiju Klinike za ginekologiju, rekao je da su u zadnje četiri godine obavljene 1.064 operacije pregrade maternice, što čini 52 posto svih histeroskopskih operacija, a istraživanja su pokazala da utječu na broj uspješnih poroda.

Pravni savjetnik troje liječnika Silvije Degen pokrenuo je tužbu za zaštitu ustavom zajamčenog prava pred zagrebačkim Općinskim sudom, budući da se postupak ne može pokrenuti na temelju anonimne izjave.

Tužba je usmjerena i protiv jednog člana povjerenstva koji je u sukobu interesa s Kurjakom budući da je prije 15 godina radio na Klinici za ginekologiju s koje je morao otići zbog vrijeđanja pacijentice.

Degen smatra da sve drugo u ovom slučaju pripada području medicinske struke. Budući da ne postoji zakon koji uređuje cijelo područje umjetne oplodnje, u pravnom postupku može se primijeniti samo čl. 249. Kaznenog zakona o trgovini ljudskim organima.

Pročitajte više