Kuščević kaže da nije čuo suvisle primjedbe na Lex Šerif, stručnjak ga pokopao na Fejsu

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL, Facebook

MINISTAR uprave Lovro Kuščević izjavio je, braneći prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, tzv. "lex šerif", kako od sedamdesetak pritužbi na taj prijedlog nijedna nije bila suvisla.

"Nisam čuo niti jednu suvislu kritiku na tzv. lex šerif, sve nešto što nema veze s vezom", rekao je Kuščević novinarima pred Banskim dvorima uoči Vladine sjednice.

Stid ga je jer su oduzeli i smanjili ovlasti čelnicima


Dodao je kako ga je "čak i malo stid" koliko su tim zakonom čelnicima lokalne i regionalne samouprave oduzeli i smanjili ovlasti.

"Mislim da nismo trebali toliko. No dobro, stručna javnost je zadovoljna i podržava ovaj zakon, on će sasvim sigurno polučiti rezultate, što će se vidjeti u siječnju 2018. po broju prijevremenih izbora", ustvrdio je Kuščević.

Na pitanje kako riješiti problem s požeško-slavonskim županom Alojzom Tomaševićem, ako ga se zbog sumnji u obiteljsko nasilje pokuša smijeniti, Kuščević je odgovorio kako "svi imaju zahtjeve i želje, no zakon je jasan".

"Zakon je jasan, ako se gospodinu županu pravomoćnom sudskom presudom dokaže da je počinio kazneno djelo, tada će morati po sili zakona odstupiti", poručio je ministar uprave.

Pravni stručnjak objavio kako se struka ne slaže s ministrom

Nedugo nakon toga, profesor Ivan Koprić, predstojnik katedre Upravne znanosti na Pravnom fakultetu u Zagrebu, putem svojeg Facebook profila objavio je kako se struka ne slaže s ministrom, a pojasnio je i zašto.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"1. Lex Šerif ne predviđa da bi se načelnicima i županima oduzela ijedna ovlast. Možda oni koji daju takve izjave nisu u vezi s tekstom koji je bio na raspravi. Moguće ni sa samim sobom. Čak su i član radne skupine prof. Lozina te župan Dobroslavić javno govorili da se načelnici i župani dodatno jačaju.

2. Struka nije podržala taj nacrt, dapače, argumentirano smo pokazali da je on katastrofalno loš. Zakon su podržali načelnici, župani i njihove udruge.

3. Nacrt je protivan slovu i duhu hrvatskog Ustava i Europske povelje o lokalnoj samoupravi koja je jedna od par najvažnijih međunarodnih ugovora Vijeća Europe koju je Hrvatska ratificirala još 1997. u minimumu te 2008. u preostalim dijelovima", poručio je Koprić.

Koprić je uz svoju objavu priložio dva skrinšota vezana uz treću točku svojeg statusa:


 

Pročitajte više