KUŠTRAK KAŽE DA ĆE HRVATSKA BLOKIRATI SREDSTVA BIVŠE SFRJ U SAD-U

Hrvatska namjerava blokirati 225 milijuna dolara bivše Jugoslavije koje će Sjedinjene Države odmrznuti u travnju dok se ne riješi pitanje sukcesije bivše države, rekao je u subotu u Washingtonu zamjenik hrvatskog ministra financija Damir Kuštrak.

Sjedinjene Države namjeravaju u travnju deblokirati 225 milijuna dolara deviznih rezervi bivše Jugoslavije koje je Narodna banka SFRJ deponirala u američkim bankama, a SAD blokirao u okviru sankcija nametnutih SRJ i režimu Slobodana Miloševića.

Stajalište Hrvatske o ovim sredstvima je "da se ne mogu odmrznuti dok se ne riješi do kraja pitanje sukcesije, obzirom da je ono što je potpisano u Beču na kraju ispalo malo drukčije", rekao je Kuštrak hrvatskim novinarima.

Na pitanje hoće li Hrvatska blokirati 225 milijuna dolara sredstava bivše Narodne banke SFRJ koja se nalaze u američkim bankama Kuštrak je odgovorio "da hoće".

Hrvatska je već blokirala 40 milijuna dolara sredstava bivše Jugoslavije deponiranih u američkim bankama koje su Sjedinjene Države odmrznule u prosincu prošle godine.

Kuštrak je član hrvatskog izaslanstva koje u subotu i nedjelju u Washingtonu sudjeluje na proljetnom zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

(Hina) sl rt

Pročitajte više