Kuzmanović: Batinali su me da priznam sudjelovanje u ubojstvu Pukanića

MILENKO KUZMANOVIĆ (25), koji je 29. listopad sa Slobodanom Đurovićem uhićenu Hrvatskoj zbog sumnje da su Robertu i Luki Mataniću trebali omogućiti bijeg i skrovište u Srbiji nakon ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, u srijedu je navečer pušten iz pritvora.

Po povratku u Beograd pojavio se u redakciji "Blica" i u ekskluzivnom intervjuu govorio o osmogodišnjem poznanstvu sa Robertom Matanićem, uhićenju na parkingu Spačva i postupku koji je protiv njega vođen u Zagrebu.  Policiju teško optužuje za nehumano postupanje i uskraćivanje prava, te maltretiranje bez dokaza zbog čega najavljuje tužbu protiv Hrvatske.

"U novinama sam pročitao da je Pukanić ubijen, ali nisam to povezao ni sa kim. Roberta znam, ali nikada sa njim o tome nisam pričao, a nikada ne bih ni pomislio da bi bilo tko to povezao sa mnom", tvrdi Kuzmanović. Intervju Blicu prenosimo u cijelosti.

"Oborili su me na zemlju. Tako sam ležao pola sata. Nitko me ništa nije pitao"

"Roberta Matanića upoznao sam na Sajmu automobila u Beogradu. Od tada smo u kontaktu, viđali smo se nekoliko puta ovdje i na mojim putovanjima kroz Hrvatsku. Nije to bilo prijateljstvo, već druženje uz kavu i sok. U listopadu me nazvao i zamolio da mu donesem punomoć odvjetnika koji ga zastupa u Srbiji", priča Kuzmanović Blicu. Punomoć je uzeo 24. listopada i, kako kaže, četiri dana kasnije je s Matanićem ugovorio sastanak na parkingu Spačva - 29. listopada u 18 sati.

"Kasnio sam dvadeset pet minuta. Na ulasku u parking vidio sam policajce, ali nisam znao zbog čega su tu. Izašao sam iz svog Seata. Iste sekunde opkolilo me je dvadeset specijalaca s oružjem na gotovs. Oborili su me na zemlju. Tako sam ležao pola sata. Nitko me ništa nije pitao",  prepričava Kuzmanović. Tvrdi i da je kasnije saznao da su na istom parkingu prethodno uhićeni i Đurović i Matanić: Matanić u 17.05, a pet minuta kasnije i Đurović.

"Rekli su mi da se ne pravim lud, da me Matanić već 'drukao', a zatim su me nekoliko puta udarili u stomak"

"S parkinga su me vratili na granicu, gdje su mi uzeli sve što je bilo kod mene. Od tamo sam s dvojicom uniformiranih i dvojicom policajaca u civilu krenuo za Zagreb. Stali su na parkingu Stari hrastovi, dvadesetak kilometara prije Zagreba. Policajci u civilu na pomoćnom parkingu prvo su me tjerali da priznam da sam Mataniću iz Srbije donio eksploziv. Rekli su mi da se ne pravim lud, da me Matanić već 'drukao', a zatim su me nekoliko puta udarili u stomak", priča Kuzmanović, dodajući da je tortura trajala četrdeset minuta, a onda je odvezen u zagrebačku policiju.

"Pitali su me za Matanića. Pokazali su mi fotografiju na kojoj su (Sretena Jocića) Joca Amsterdam, kojeg znam iz novina, i Đurović (Jocićevog kuma), kojega nikada prije nisam vidio", tvrdi Kuzmanović. Đurovića je prvi puta vidio uživo dan kasnije, kada je odveden na pretragu Seata u kojem je nađena punomoć za Matanića, a na koju se pozivao.

"Ne poznajem ni Milovanovića ni Gudurića. Za njih me čak nitko nije ni pitao"

"Đurović je doveden na pretres njegovog Mercedesa. Prepoznao sam ga sa slike, ali nismo komunicirali. Tog dana sam u hodniku nakratko video Roberta i Luku kad su nas odvezli kod istražnog suca. Tamo me nisu pitali ni o djelu, ni o Mataniću, već gdje sam zaposlen i koliko zarađujem, a zatim su me odvezli u samicu zatvora 'Remetinac'", kaže Kuzmanović. U pritvoru je proveo 55 dana zbog, kako se navodi u prijavi, "opasnosti da sa slobode utječe na bjegunce Željka Milovanovića i Bojana Gudurića, osumnjičene za ubojstvo Pukanića i Franjića“.

"Ne poznajem ni Milovanovića ni Gudurića. Za njih me čak nitko nije ni pitao. Njihova imena sam prvi put pročitao u rješenju kojim mi je poslije mjesec dana produžen pritvor. Za sve to vrijeme nitko me više ništa nije ispitivao. Pisao sam žalbe, tražio odlazak na poligraf, ali me nisu odveli. Najavljivao sam i štrajk glađu jer mi nisu dozvoljavali kontakt s obitelji ni s ostalim zatvorenicima", kaže Kuzmanović. Navodi i da je od odvjetnika saznao da su i Đurović i Matanić "prošli" poligraf na pitanjima u vezi s kontaktima s njim.

"Čuo sam i da je ministar Ivica Dačić policiji u Hrvatskoj rekao da ja u Srbiji nemam kriminalni dosje. Vjerojatno je i to doprinijelo da se protiv mene odbaci kaznena prijava i 24. prosinca ukine pritvor", kaže Kuzmanović. Slobodan Đurović, kao i braća Matanić i Amir Mafalani su u pritvoru, dok su Željko Milovanović i Bojan Gudurić i dalje u bijegu.

A.B.
Foto: Blic, Pixsell, Index

Pročitajte više