L.A. OČEKUJE SVJETSKU PREMIJERU OPERE "NIKOLA I ALEKSANDRA"

Možete reći 'car je rođen' ili 'carska opera' kao što je pisalo u jednom novinskom naslovu, ali opera u Los Angelesu nada se da će nedjeljna svjetska premijera "Nikole i Aleksandre" povećati ugled i toj kući i njezinu slavnom ravnatelju Placidu Domingu.

Na kraju krajeva, dobra je Raspućina teško naći.

Domingo, koji rijetko igra negativca, a bit će mračni opaki monah u operi Debore Drattell o padu i propasti ruske carske obitelji, a prema onomu što se vidjelo na probama, veliki tenor u toj ulozi uživa.

Libreto je napisao Nicholas von Hoffman, njujorški novinar, poznatiji po suvremenim pričama poput "Građanina Cohna", biografiji Roya Cohna, suradnika senatora Josepha McCarthyja.

Dirigent će biti slavni ruski čelist Mstislav Rostropovič, vlasnik velike zbirke predmeta iz vremena ruskoga carstva.

"To sam odavno htjela raditi, još otkad sam pročitala knjigu Roberta K. Massiea o Nikoli i Aleksandri", kaže Deborah Drattell.

"Prvo sam mislila napisati operu o Anastaziji, ali DNK testiranje upropastilo je tu ideju jer se pokazalo da žena koja je tvrdila da je preživjela careva kći, to ipak nije. Ali ideja mi je dugo ostala u glavi i onda sam poželjela stvoriti operu za Placida Dominga", dodaje ona.

Prema njezinim riječima, Dominga je vidjela kao cara Nikolu, ali tenor je imao drukčije mišljenje. Htio je biti Raspućin.

Skladateljica, bruklinska majka četvero djece, kako sama sebe opisuje, razmislila je o tome. S jedne strane, Domingo je htio tu suradnju, a s druge, ona je za Raspućina predvidjela malu ulogu.

Zato je odlučila preraditi ulogu i produžiti je za slavnoga tenora.

Bit će to Domingova 120. uloga i prva svjetska premijera losanđeleske opere.

Pročitajte više