Labus: Ustavna povelja - nakaradni ugovor o sukcesiji

POTPREDSJEDNIK jugoslavenske vlade Miroljub Labus izjavio je u utorak da su Ustavna povelja i ustavni zakon o njezinoj provedbi ´nakaradni´ i da ´nalikuju na ugovor o sukcesiji´ te da trebaju ´poslužiti kao zaobilazni put kojim bi vlasti u Podgorici iznudile osamostaljenje Crne Gore´.

´Tri godine nas zavlače i mi plaćamo njihovo otcjepljenje´, kazao je Labus, ocjenjujući svoj potpis na Beogradskom sporazumu ´svojim najvećim neuspjehom´.

Najbolje rješenje bi bilo kad bi svi u Srbiji priznali da su pregovori o redefiniranju odnosa Srbije i Crne Gore neuspjeli, te da se zatraži raspisivanje referenduma u Crnoj Gori, rekao je Labus dan uoči sastanka Ustavne komisije na kojoj će se ponovo pokušati usuglasiti temeljni dokumenti nove zajednice Srbije i Crne Gore.

Jedino trenutno moguće rješenje, po njegovim riječima, jest da Srbija stvori zaštitne mehanizme koji bi joj jamčili integraciju u EU bez obzira na karakter budućih odnosa s Crnom Gorom.

Osim Miroljuba Labusa, Beogradski sporazum su, u nazočnosti visokog predstavnika EU Javiera Solane, u proljeće prošle godine, potpisali i srbijanski premijer Zoran Đinđić i tadašnji crnogorski premijer Filip Vujanović, tadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović te jugoslavenski predsjednik Vojislav Koštunica.

Pročitajte više