Lani u Njemačku iselilo preko 50.000 Hrvata, a godinu ranije njih 44 tisuće

Screenshot: HRT

NAJVEĆI problem Hrvatske je demografske prirode. Ne preokrenu li se trendovi prema kojima hrvatsko stanovništvo postaje sve starije, a mladih je sve manje, posljedice bi mogle biti pogubne.

Knin je rekorder po pitanju postotnog pada novorođene djece u Hrvatskoj za 2015. godinu. Lani je u tom gradu rođeno skoro upola manje djece nego kad je bio bum. Statistika je poražavajuća i u ostatku zemlje - prošle godine je rođeno oko 1500 djece manje nego 2014. godine.

Usto, Hrvatska se suočava s iseljavanjem stotina tisuća ljudi, a najpogođenija je Slavonija.

"U novije vrijeme promijenila se i useljenička politika u Europi i svijetu. Njima odgovara onaj narod koji se brzo integrira. Zato uzimaju čitave obitelji da se usele, a ne da zarade pa se vrate nazad", kaže demograf Anđelko Akrap.

Šterc: Problem je stvarno alarmantan

U Hrvatskoj je lani rođeno najmanje djece otkad se vodi statistika. Prema podacima Državnog zavoda - živorođeno je tek 38.142 djece. S druge strane, umrlo je oko 55,5 tisuća stanovnika. S druge strane, prema podacima njemačkog saveznog zavoda za statistiku - samo u tu zemlju lani se iselilo 50.628 hrvatskih državljana, a godinu prije oko 44 tisuće.

"Na ovu tešku situaciju upozoravamo već 25 godina. Sada je problem stvarno alarmantan - do kraja godine je mogući prirodni pad od 20.000", upozorio je demograf Stjepan Šterc.

"To bi trebalo svakoga zabrinuti, pa me čudi izjava ministrice da se ova problematika koju smatramo za najvažniju u državi, može situirati u nekom od ministarstva pa je usput provoditi itd. Ne možemo prihvatiti takav koncept, to mora biti strateški dio razvoja Hrvatske i mora imati najveću institucijsku razinu. Nismo skloni tome da se između ostalog delegiraju poslovi vezani za demografsku revitalizaciju kroz različita ministarstva jer smo imali iskustva da iz toga neće biti ništa", poručio je Šterc za HRT.
 

Pročitajte više