Lauc: Plenković će se vjerojatno morati ponovno testirati

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

O AKTUALNOJ situaciji s koronavirusom i o kontaktu premijera Plenkovića s Novakom Đokovićem, kojem je danas potvrđena zaraza, u Newsroomu N1 televizije govorio je biolog Gordan Lauc.

Na pitanje o premijerovom kontaktu s Đokovićem i je li to razlog za samoizolaciju kazao je kako mu se čini da će se Plenković morati ponovno testirati. 

"Samoizolacija je mjera preventive kojom se želi spriječiti nekontrolirano širenje zaraze. Premijer će se vjerojatno morati ponovno testirati", rekao je Lauc. 

Kazao je kako je zaraza u kontaktu kakav je imao Plenković ipak manje vjerojatna jer se virus primarno prenosi kapljično. 

"Saznali smo da se virus prvenstveno prenosi kapljično. Zaraza nije vjerojatna, ali ne moramo nagađati, vidjet ćemo kakav će biti rezultat. Da sam se ja našao u toj situaciji, vjerojatno bih rekao da nisam došao u kontakt s virusom", kazao je Lauc.

Komentirao je i porast broja oboljelih u Hrvatskoj. 

"Mi smo još na iznimno malim brojevima. Hrvatska prema serološkim testovima ima oko 2 posto zaraženih. Virus nije oslabio, ali je činjenica da se ponaša kao većina respiratornih virusa. Ljudi ljeti ne pokazuju simptome kao tijekom zime. U bolnicama nema nikoga. Ako u bolnicama nemamo nikog, nemamo problem", kaže Lauc.

Kazao je kako je gotovo nevjerojatno da se sada može dogoditi nova eksplozija virusa. 

"Ovaj broj će se možda malo povećati, ali dok nemamo tisuće zaraženih i stotine u bolnicama, mislim da ne moramo paničariti", rekao je. 

Kazao je kako se još ne zna što će biti na jesen, no da se može očekivati da će se virus opet pojačano širiti, iako se čini da virus nije toliko opasan koliko se mislilo na početku. 

Pročitajte više