Lavrov u Luxembourgu o jačanju odnosa EU-Rusija

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarao je u ponedjeljak u Luxembourgu s visokim dužnosnicima EU-a o mogućnosti postizanja sporazuma o tješnjim političkim i ekonomskim vezama, unatoč razlikama u stajalištima oko odnosa s bivšim sovjetskim republikama, izvijestili su u ponedjeljak službeni izvori nakon ministarskog sastanka EU Rusija.

Obje su strane zaključile da je do sada postignut napredak, a na predstojećem sastanku na vrhu Europske unije i Rusije 10. svibnja u Moskvi predviđeno je potpisivanje sporazuma kojim će se odrediti "područja zajedničkog djelovanja", u interesu obiju strana. To su pitanja vezana za područje gospodarstva, pravosuđa, sigurnosti, zatim kulture i obrazovanja, te za problem vanjske sigurnosti.

Rasprave o ovom posljednjem do sada je kočila Rusija čiji su dužnosnici pokazivali otpor prema zamisli da EU ima određenu ulogu i u zemljama što ih Moskva doživljava sferama vlastitog utjecaja - Ukrajini, Bjelorusiji, Moldaviji, Armeniji, Azerbajdžanu i Gruziji.

No, u ponedjeljak su Lavrov i dužnosnici EU-a na sastanku u Luxembourgu uspjeli ublažiti razmirice oko zemalja poput Gruzije i Moldavije koje su otvorene prema Europskoj uniji, ali u objema Moskva protiv njihove volje i dalje drži svoje vojne snage.

"Ukoliko želimo da zemlje koje su igrom slučaja istodobno susjede zemalja EU-a i Ruske Federacije, budu stabilne, prosperitetne, te da u njima vlada mir, smatram da s Europljanima trebamo razgovarati o mnogim stvarima koje će nam pomoći u postizanju pozitivnog ishoda. Mislim da je tu najvažnija suradnja na objema stranama, tako da integracijski procesi obiju strana ne budu kontradiktorni ni za jednu od njih već da budu međusobno kompatibilni", ocijenio je Lavrov.

"Opći je dojam da bi se sve moglo privesti kraju te da bismo u svibnju mogli imati konkretne zaključke. Do tada imamo još puno posla, no možemo surađivati", rekao je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn čija zemlja predsjedava EU-om.

Lavrov i Asselborn istaknuli su kako su obje strane održale konstruktivne rasprave o Iranu i nuklearnim ambicijama te zemlje, te o bliskoistočnim mirovnim pregovorima. Rusija je, uz EU, SAD i UN, član Četvorke koja pokušava pomoći u pronalaženju rješenja izraelsko-palestinskog sukoba.

Ruski i europski dužnosnici u utorak bi trebali održati konzultacije o ljudskim pravima.



Pročitajte više