Liberijske frakcije blizu potpisivanja mirovnog sporazuma

LIBERIJSKA vlada i pobunjenici mogli bi u ponedjeljak potpisati mirovni sporazum koji bi omogućio izbor nove državna administracija zadužene za zaustavljanje 14godišnjeg nasilja u toj afričkoj zemlji.

Nakon razvučenih pregovora u Accri, glavnom gradu Gane, glavna pobunjenička grupacija LURD odustala je od svoga zahtjeva za dva čelna mjesta u novoj vladi,

Posrednici u pregovorima tvrde da još postoje neke točke oko kojih je nužan dogovor, posebno jasni postupak imenovanja najviših državnih dužnosnika i broj mjesta u parlamentu, prije no što bi mogao biti potpisan konačni sporazum.

Također kažu da se pripadnicima zaraćenih frakcija neće dopustiti da sjednu na čelna mjesta u novoj državnoj administraciji, iako se pobunjenici pokušavaju izboriti za pravila koja bi im omogućila da kandidiraju svoje ljude za dva čelna mjesta u parlamentu.

"Očekujemo da bi sporazum sutra mogao biti potpisan, ako ne od svih barem od dijela izaslanika, ali osobno mislim da će sporazum potpisati sve strane", izjavio je u nedjelju specijalni predstavnik UN-a za Zapadnu Afriku Ahmedou ould Abdallah.

Nova vlada zamijenila bi sadašnju administraciju predvođenu novim predsjednikom Mosesom Blahom, koji je na vlast došao prošloga tjedna, nakon što je njegov prethodnik Charles Taylor pod međunarodnim pritiskom sišao s vlasti i otišao u egzil u Nigeriju.

(Hina) tr tr

Pročitajte više