Libra predlaže ukidanje vojnog roka

PREDSJEDNIK Libre Jozo Radoš izvijestio je danas da je u saborsku proceduru uputio zakonske prijedloge kojima bi se ukinulo obvezno služenje vojnog roka, ističući kako raspravu o tome očekuje u rujnu.

Radoš je, na konferenciji za novinare u Saboru, podsjetio da je s tom idejom u javnost krenuo još dok je bio ministar, ali, kako kaže, nije imao političku potporu, a u dijelu vojne nomenklature naišao je na otpor.

Libra predlaže ukidanje obveznog vojnog roka, smatrajući da bi se na taj način uštedio proračunski novac koji se troši na ročnu vojsku, a Hrvatska bi, kaže Radoš, dobila profesionalnu, mlađu, dobro obučenu i motiviranu vojsku.

Vojna obveza, koja je i ustavna obveza, i dalje bi ostala i vrijedila bi za muškarce i za žene, a za oba bi spola počinjala s 18 godina.

Ukidanje vojnog roka ne bi narušilo, neć naprotiv ojačalo sigurnost zemlje, jer bi javnim natječajem u vojsku ulazili mladići i djevojke koji žele ostvariti vojnu karijeru, rekao je Radoš.

Radoš i njegov stranački kolega Ivo Škrabalo osvrnuli su se i na privatizaciju INE, ocijenivši je kao najčišću i najpošteniju privatizaciju ikad provedenu u Hrvatskoj.

"Cijelu buku dižu neki samo da se pokriju grijesi i sramota privatizacije koja se radila prije. Dakle, zašto buku diže bivša vlast jasno je, no zašto to rade drugi, nije jasno", kazao je Radoš.

Nezadovoljstvo tijekom privatizacije INE, uz HDZ, HSP i DC, izrazila je i Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS), koja je, zajedno sa sadašnjom vladajućom petorkom, na parlamentarnim izborima 2000. s vlasti svrgnula HDZ, nakon desetogodišnje vladavine te stranke. Libru su pak osnovali nekadašnji saborski zastupnici i ministri HSLS-a, koji su tu stranku napustili u ljeto prošle godine.

Radoš je dodao i da će biti izuzetno zanimljivo pratiti jesensku saborsku raspravu o svih 12 godina privatizacije, kojoj se, kaže, HDZ toliko opirao.

Škrabalo je pak dodao da je privatizacija INE dobar posao, jer se njome Hrvatska okreće prema regiji, stvarajući jaku srednjeuropsku naftnu kompaniju.

Pročitajte više