KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Liječnica objasnila kako je došlo do nesporazuma: Nije da se doktori ne žele cijepiti

Foto: HRT

U BOLNIČKIM ustanovama prošli su tjedan napravili upitnik u kojem su tražili podatke od zdravstvenih djelatnika koji će se cijepiti s prvom isporukom cjepiva. Taj je upitnik jučer u medijima krivo interpretiran kao anketa prema kojoj se manje od polovice liječnika namjerava cijepiti.

"Istaknula bih da nije riječ o masovnom odbijanju cjepiva. Radi se o nesporazumu, o komunikaciji koja nije u cijelosti bila definirana", komentirala je jutros u HRT-ovom Studiju 4 predsjednica Povjerenstva za javnozdravstvenu djelatnost Hrvatske liječničke komore Vesna Štefančić Martić. 

Istaknula je da se hrvatski liječnici žele cijepiti i da prepoznaju važnost cijepljenja kao jedne od najučinkovitijih javnozdravstvenih intervencija.

"Ono što je bio problem u ovoj konkretnoj situaciji je zapravo bilo vezano za jednu komunikacijsku barijeru. Od liječnika i drugih zdravstvenih radnika je zatraženo od strane zdravstvenih ustanova, u organizacijskom smislu, da se u vrlo kratkom roku iskaže interes za potencijalno cijepljenje", objašnjava Štefančić Martić.

"To je zapravo posljedica jedne nedovoljno jasne komunikacije između donositelja odluka koji upravljaju organizacijom distribucije cjepiva sa zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim radnicima", dodaje.

Rekla je kako je postotak liječnika koji se navodi kao da je odgovorio negativno zapravo samo postotak koji nije odgovorio na upit koji su zaprimili elektroničkom poštom.

HZJZ radi popis zdravstvenih radnika koji će se cijepiti u 1. fazi

"Informacija koju ja imam je da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo kao nadležna institucija na državnoj razini uskoro objaviti informaciju o tome koliki je zapravo iskaz interesa kolega u zdravstvenom sustavu za cijepljenje. Ono što mi u Hrvatskoj liječničkoj komori zasigurno vjerujemo je da će liječnici prepoznati važnost cijepljenja kao što su to činili i do sada s cijepljenjima protiv drugih bolesti i da će na taj način svojim primjerom pokazati građanima kako treba pristupati rješavanju epidemije", rekla je.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više