Hrvatska liječnička komora: 73 posto zdravstvenih djelatnika želi se cijepiti

Screenshot: HRT

ISTRAŽIVANJE koje su provele Hrvatska liječnička komore i osam liječničkih komora pokazalo je da se 73 posto zdravstvenih djelatnika koji su sudjelovali u istraživanju želi cijepiti ili se već cijepilo, dok njih 55 posto smatra da je covid teška bolest.

Vesna Štefančić Martić, predsjednica Povjerenstva za javnozdravstvenu djelatnost Hrvatske liječničke komore i koordinatorica kampanje "Imaš znanje, budi primjer", gostujući u HRT-ovoj emisiji "Studio 4" rekla je da je s prošlim tjednom procijepljeno oko 33.000 zdravstvenih djelatnika, odnosno da tri četvrtine još uvijek nisu primile cjepivo.

Što se tiče povjerenja građana, Štefančić Martić je rekla kako stupanj povjerenja i sigurnosti raste kako dobivaju više konkretnih znanstveno provjerenih informacija.

"Ugodno nas je iznenadio rezultat"

U sklopu kampanje koja je bila usmjerena na zdravstvene djelatnike, HLK zajedno s osam drugih komora u zdravstvu provela je istraživanje na 9000 zdravstvenih djelatnika kojim su htjeli pokazati kakav je stav zdravstvenih djelatnika po pitanju cijepljenja te dobiti informacije o tome jesu li stekli povjerenje u cjepiva, na koji način procjenjuju kolektivnu odgovornost i slično.

"Ugodno nas je iznenadio rezultat, 73 posto zdravstvenih djelatnika koji su sudjelovali u istraživanju se želi cijepiti ili se već cijepilo, što pokazuje da imaju povjerenje u sigurnost cjepiva", rekla je.

Štefančić Martić je istaknula kako to nije podatak koji govori koliko njih se ne želi cijepiti.

"Došli smo do rezultata da je 10 posto onih djelatnika koji nisu preboljeli covid, a ne žele se cijepiti, a u preostale ubrajamo i neodlučne. Tih 10 posto ima jednu nižu razinu kolektivne odgovornosti, više sumnjaju u sigurnost cjepiva i skloni su podcjenjivati opasnost od samog virusa i bolesti", rekla je.

"Covid je teška bolest"

55 posto ispitanika smatra da je covid-19 teška bolest.

"U skupini onih koji nisu cijepljeni imamo četvrtinu onih koji su neodlučni, najčešće jer ne rade svi zdravstveni djelatnici direktno s covid pacijentima. Možda ta neodlučnost i nepoznavanje tih informacija govore u prilog tome da oni žele provjerene i stručne informacije", rekla je Štefančić Martić dodajući kako ona smatra covid teškom bolesti jer je osobno upoznata s ishodima liječenja nekih pacijenata iz njene bliske okoline koji su imali teške simptome, ali i sa smrtnim ishodima.

Pročitajte više