liječnički sindikat i ministarstvo zdravstva vrlo blizu dogovora

Predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata i Ministarstva zdravstva izjavili su večeras da su u velikoj mjeri usuglasili stajališta i da bi ovog vikenda mogli postići sporazum, što bi značilo i završetak štrajka.

´Razgovori su bili vrlo uspješni i usuglašeno je preko 95 posto stajališta, a potpisivanje konačnog sporazuma očekuje se nakon sutrašnjeg sastanka´, izjavio je ministar zdravstva Andro Vlahušić nakon gotovo četverosatnog sastanka održanog večeras u Ministarstvu zdravstva u Zagrebu.

Potpisivanjem sporazuma očekujemo i prekid štrajka, pa će hrvatski građani moći od ponedjeljka normalno dolaziti u bolnice, kazao je Vlahušić ne želeći precizirati sadržaj sporazuma.

Dogovorili smo se oko cjeline poštujući zadane okvire Vlade i zahtjeve sindikata, te uspjeli pronaći kompromisno rješenje, a sutra slijedi dogovor oko detalja, rekao je Vlahušić. No, dodao je da je ´vrag u detaljima´.

Optimističan je bio i predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić istaknuvši da su večeras sindikat i Ministarstvo dosta približili stavove.

Nakon konzultacija sa Štrajkaškim odborom i odvjetnikom precizirat ćemo detalje sporazuma, no dok se sporazum konačno ne potpiše štrajk liječnika se nastavlja, rekao je Babić.

´Blizu smo kraja dogovora i obostrana je želja da se štrajk okonča, te ćemo se potruditi ovog vikenda sklopiti sporazum´, dodao je Babić.

HLS traži 45 postotno povećanje plaća liječnika i potpisivanje strukovnog kolektivnog ugovora, dok je Vlada u ranijim pregovorima ponudila deset posto veće plaće, plaćanje posebnih uvjeta rada i donošenje granskog kolektivnog ugovora s aneksom o liječničkim pravima. Štrajk je počeo 15. siječnja.

Pročitajte više