LINIĆ O ´BOROVU´ I ´SLUČAJU FENIXVE´

Potpredsjednik Vlade Slavko Linić ustvrdio je danas kako su otpremnine radnicima Borova mogle biti isplaćene još 1999. godine.

´Međutim, to nije učinjeno jer je Uprava te tvrtke neodgovorna i nesposobna, a podupiru je lokalni politički čelnici´, rekao je Linić u Opatiji.

Odgovarajući na pitanje novinara ima li bojazni od pobune u Vukovaru radi otpuštanja oko 2300 radnika ´Borova´ Linić je rekao da nije riječ o otpuštanjima. Ti ljudi ne rade od 1990., dio njih ne živi u Vukovaru, a bivša Vlada nije im omogućila novčane naknade, rekao je Linić. Dodao je da će radnicima Borova otpremnine biti isplaćene.

Govoreći o nedavnom pokretanju istrage u ´slučaju Fenixve´ Linić je kazao da su za pojedine osobe koje su činile nezakonitosti u početku izgradnje poslovno-garažnog objekta u središtu Rijeke ´imale potporu HDZ-a i ministara iz te stranke´.

´Htjeli su pokrasti i riječku gradsku upravu, ali su uspjeli pokrasti samo Hrvatsku poštansku banku (HPB)´, ustvrdio je dodavši kako je zajam HPB-a ´Fenixve´ mogao dobiti tek nakon početka radova. ´Stoga su, da bi se činilo da su počeli ostvarivati projekte, raskopali zemljište te, uz pomoć bivše središnje vlasti varali sve, pa i riječku gradsku upravu´, kazao je Linić.

Ustvrdio je kako su za osporavanje građevne dozvole zlorabili djelatnike Ministarstva za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, a za zaustavljanje gradnje Filozofski fakultet i osnovne školu u neposrednoj blizini.

Linić je kazao da je te činjenice navodio i kada je bio gradonačelnik Rijeke, da je ih je želio iznijeti i prije dvije godine, ali da to tada nikoga nije zanimalo. Bitnije je bilo blatiti me i ratovati sa mnom, rekao je. Tako je možda i bolje jer je policija obavila svoj posao, a sada je red na tužilaštvu, zaključio je Linić.

Prošli tjedan u riječki pritvor sprovedeni su bivša predsjednica Uprave HPB-a Ljerka Ercegović, bivši direktor opatijske tvrtke G.H.B. Branko Vukušić i nekadašnji većinski vlasnik ´Casina Rosalia´ Josip Španjol. Oni su osumnjičeni da su počinili kažnjiva djela zbog kojih je u kreditnim transakcijama HPB oštećen za 36,5 milijuna kuna. Zajam od 20 milijuna kuna HPB je odobrila Fenixveu za gradnju podzemne garaže i stambeno-poslovnog centra u Rijeci, a taj je novac Španjol doznačio ´Casinu Rosalia´ gdje je njegov brat bio vlasnik.

Pročitajte više