Linić: Rat koji ste započeli, morat ćete i završiti! Ne odustajemo od smanjenja minusa! Bankari: Koji rat?

Foto: Nikša Stipaničev/Cropix

UOČI današnje sjednice Vlade ministar financija Slavko Linić novinarima je objasnio kako informacije koje su se danas pojavile u pojedinim medijima nisu točne, odnosno da se Ministarstvo financija nije, pod pritiskom gnjeva javnosti, predomislilo u vezi ograničavanja minusa na tekućim računima građana.

"Nit` se premišljam, nit` o tome razmišljam. Naša je obveza da reguliramo odnos između građana i banaka. Banke su toliko nesretne, nezadovoljne da zakon koji nije ni krenuo prema Vladi pokušavaju osporiti i boriti se protiv njega. Sve što pitate je rezultat prljavog posla banaka, što znači da smo dobro osmislili način da kontroliramo banke. Rat koji su započeli morat će završiti", poručio je Linić bankama. Na pitanje tko će izgubiti, banke ili oni, odgovorio je: "Banke".

Podsjetimo, Ministarstvo financija jučer je potvrdilo da planira ograničiti minuse na tekućim računima građana na iznos od jedne mjesečne plaće, umjesto dosadašnje tri, a sve s ciljem "zaštite građana", kako više ne bi imali tolike dugove. Rok za vraćanje minusa bit će godina dana od dana stupanja na snagu novog Zakona kojim će se regulirati najavljene promjene.

Šef udruge bankara odgovara Liniću: "Zbunjen sam, nisam znao da postoji rat"

Na Linićeve izjave odgovorio je Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka. Kaže da mu nije jasno zbog čega ministar financija napada banke.

"Ja sam zbunjen i ne znam da uopće postoji rat. Stvarno ne znam otkud to dolazi. Banke su jasno rekle kako podržavaju inicijativu da se smanje prekoračenja minusa na tekućem računu. Već sedam godina govorimo da je to najskuplja vrsta kredita", rekao je Bohaček za RTL.

"Jedino što smo predložili sastanak s ministrom financija da nađemo najbolji način jer za to možda nije najbolje mjesto u zakonu. Mi želimo razgovarati i o ograničavanju kamate na stambene kredite", dodao je direktor Hrvatske udruge banaka.

Bohaček kaže da je prosječna kamata na stambene kredite u Hrvatskoj 5,4 posto. Sve iznad 8 posto bi trebalo biti zabranjeno, i to se može dogovoriti", izjavio je Bohaček i dodao da HUB želi sudjelovati u izradi Zakona o kamatama.

"Nikada jedna glava nije pametnija od dvije"

Linić je komentirao i navodne nesuglasice s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom oko izmjena Zakona o privatizaciji INA-e. Kaže da su u fazi usuglašavanja često različita mišljenja, što ne znači da se svađaju i sukobljavaju.


"Ali je očito da medijima, nažalost, ovoga puta moram reći nekim medijima je bitno reći svađamo li se. Ne. Ministar Vrdoljak i ja odlično surađujemo, ali o mnogim predmetima mislimo različito i s obzirom da dobro surađujemo, znamo se usuglašavati", istaknuo je Linić.

Navodni sukob s Linićem, komentirao je i Vrdoljak.

"Nikada jedna glava nije pametnija od dvije. Onda zajedno svi raspravljamo, nađemo najbolje rješenje. Tako će i ovdje biti. I ako bilo tko ima prijedlog, to ne znači da smo se sukobili s mišljenjem", rekao je Vrdoljak. Ministar gospodarstva osvrnuo se i na Zakon o smanjenju minusa na tekućim računima.

"Trebamo vidjeti prijedlog. Mislim da je to dosta rizičan prijedlog s puno mana i puno prednosti, ali ako ga se dobro strukturira možda ima neki smisao", naglasio je Vrdoljak.

Pročitajte više