Litvanski predsjednik uvjerljivi pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora

Foto: EPA

Čini se da je litavski predsjednik Gitanas Nauseda na putu da osigura svoj drugi mandat na izborima održanim u nedjelju, pokazali su djelomični rezultati izbora, nakon kampanje usmjerene na sigurnosna pitanja diljem Baltika u jeku ruskog rata protiv Ukrajine.

Rezultati više od 60 posto prebrojanih glasačkih listića pokazali su da je Nauseda (59) osvojio 46 posto glasova, malo manje od 50 posto koliko bi mu bilo potrebno da osigura reizbor u prvom krugu glasanja. Na drugom mjestu je premijerka Ingrida Simonyte (49) sa 16 posto glasova.

Proglasio pobjedu

Nauseda je već proglasio pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora u toj baltičkoj zemlji jer je prebrojavanje glasova pokazalo da je daleko ispred svog najbližeg suparnika.

Ako nijedan kandidat ne osvoji više od 50  posto, što je vjerojatno prema predizbornim istraživanjima javnog mnijenja, drugi krug glasavanja održat će se 26. svibnja.

Obraćajući se novinarima nakon završetka glasanja, Nauseda je obećao da će nastaviti s pritiskom na zapadne saveznike da povećaju vojnu potporu Ukrajini.

Diljem regije, glasači su zabrinuti da bi Baltik, kojim se nekoć upravljalo iz Moskve, mogao biti meta ruske agresije u budućnosti. Nešto više od polovice Litavaca vjeruje da je ruski napad moguć ili čak vrlo vjerojatan, pokazala je anketa ELTA/Baltijos Tyrimai. Litavska obavještajna služba u ožujku je rekla da je Rusija na putu jačanja svojih vojnih sposobnosti duž granice s NATO-om.

Strah od Rusije

Ipak, napetosti u regiji rastu. Većina kandidata koji se natječu na nedjeljnim izborima, uključujući Simonytea i Nausedu, rekli su nacionalnoj televiziji da kod kuće drže zalihe hrane za slučaj vojnog sukoba.

"Činim sve što mogu kako bih bio siguran da to neće biti potrebno", rekao je Nauseda tijekom televizijske debate.

Dok se slažu oko politike prema Rusiji, dva glavna kandidata Nauseda i Simonyte razlikuju se po pitanjima kao što su istospolna građanska partnerstva, čemu se Nauseda protivi, te imaju povijest oštrih svađa i odbijanja međusobnog razgovora.

Predsjednik Litve zajedno s vladom vodi vanjsku i sigurnosnu politiku i sudjeluje na sastancima EU i NATO-a. Za imenovanje najviših dužnosnika mora konzultirati vladu i parlament.

Nauseda je 2019. pobijedio Simonyte, bivšu ministricu financija, u drugom krugu predsjedničkih izbora sa 66 posto glasova.

Simonyte se također suočava s teškim ispitom na općim izborima u listopadu, dok vladine stranke zaostaju u anketama.

Pročitajte više