KORONAVIRUS

Ljudi se boje darivati krv zbog koronavirusa. Evo što o tome kaže stručnjakinja

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

DRUŠTVA Crvenoga križa krenula su s prvim ovogodišnjim akcijama prikupljanja krvi od dobrovoljnih darivatelja.

No mnoge Hrvate sada zanima koliko je preporučljivo darivati krv dok postoji opasnost od zaraze koronavirusom. Na to pitanje odgovorila voditeljica Odjela za davalaštvo krvi Hrvatskoga zavoda za transfuzijsku medicinu Patricija Topić Šestan.

"Dobrovoljno darivanje krvi je uvijek dobra ideja, pa i u vrijeme infekcije SARS-CoV-2, odnosno COVID-19 virusom", rekla je za portal Apsyrtides.info.

Naime, nedostatak krvi i krvnih pripravaka o kojima ovise životi brojnih pacijenata nosi puno veći rizik smrtnosti od onog uzrokovanog navedenim virusom, objasnila je Topić Šestan i dodala kako još uvijek nije dokazano da se prenosi putem krvnih pripravaka, što ne isključuje mogućnost prijenosa.

"Bolesnici čije je izlječenje, a ponekad i sam život, ovisno o transfuzijskom liječenju, nažalost ne mogu čekati da epidemija prođe, da se otvore granice i popune police u trgovinama. Oni svoj lijek - krvni pripravak - trebaju sad i odmah. Vjerujte da smo poduzeli i da svakodnevno poduzimamo sve mjere predostrožnosti sukladno kriterijima za odabir darivatelja krvi, ne samo glede moguće zaraze koronavirusom nego i brojnim drugim za transfuzijsko liječenje prepoznatim rizicima. To se prvenstveno odnosi na dobru detaljnu anamnezu, kako osobnu tako i epidemiološku, kao što uostalom uvijek i radimo", rekla je dr. Patricija Topić Šestan.

Pročitajte više