London pod većom terorističkom prijetnjom od New Yorka

LONDON se nalazi pod većim rizikom terorističkog napada islamskih ekstremista nego bilo koji drugi veći grad u Sjedinjenim Državama ili zapadnoj Europi, navodi se u studiji objavljenoj u utorak.

Potpora britanskog premijera Tonyja Blaira napadu na Irak i veliki broj muslimanske populacije u Britaniji podižu mogućnost samoubilačkog terorističkog napada na London, navodi se u izvješću Skupine za kontrolu rizika.

Ranije su islamski ekstremisti imali neku "mutnu, nedefiniranu želju ratovanja protiv Zapada", navodi se u izvjeću, "međutim, prošle se godine Britanija u očima islamskog svijeta dokazala kao najodaniji saveznik Sjedinjenih Država", tvrdi ta skupina koja se bavi analizom sigurnosne situacije u 195 zemalja svijeta.

"London se tako pretvorio u eminentnu terorističku metu u zapadnoj Europi", navodi Skupina koja je razinu opasnosti od terorističkog napada na London podigla s niske na umjerenu.

U izvješću se navodi nekoliko razloga zbog kojih je London izglednija meta napada od, primjerice, New Yorka: u najvećem američkom gradu znatno je pojačana sigurnost nakon 11. rujna, pogodne terorističke mete raspršene su diljem SAD-a i u zemlji ne postoji centralizirana muslimanska zajednica.

U trenutku objavljivanja izviješća u Londonu su u tijeku pripreme za najveću sigurnosnu operaciju ikada poduzetu jer sljedeći tjedan u službeni posjet dolazi američki predsjednik George W. Bush.

Pročitajte više