LONDON: PRODI PROTIV SMANJENJA PRORAČUNSKIH TROŠKOVA EU-A

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi odbacio je u govoru održanom u ponedjeljak u Londonu zahtjev Velike Britanije i drugih bogatih članica EUa da se smanje proračunski troškovi EUa.

"Moja je dužnost da u budućnosti organizacije budem protiv bilo kakvog smanjenja u resursima", kazao je Prodi u govoru održanom u London School of Economics. "Nikada ne bih mogao odobriti kontradikciju između naših zadataka i potrebnih resursa", dodao je.

Europski parlament trebao bi na zasjedanju 25. siječnja predložiti da Unija zadrži sadašnje troškove koji iznose 1,24 posto bruto nacionalnog dohotka u razdoblju od 2007. do 2013. godine nakon što se u svibnju ove godine proširi na 25 članica.

Šest bogatih članica - Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Švedska i Austrija - zatražile su prošli mjesec da proračunska potrošnja bude smanjena na jedan posto bruto nacionalnog dohotka u predstojećem sedmogodišnjem razdoblju.

Prodi je kazao kako je trenutak uoči proširenja "bio čudan trenutak da se predloži probijanje stropa Unijinih resursa".

Prodijeva izjava uslijedila je nakon izvješća Europske komisije u kojem se navodi da Unija neće moći ispuniti svoje vitalne obveze prema svojim građanima ako joj proračun bude smanjen nakon proširenja.

Govoreći o ustavu EU-a Prodi je ponovio upozorenje da će neuspjeh u finaliziranju tog dokumenta neizbježno dovesti do Europe "u dvije brzine".

Čelnici zemlja članica EU prošli mjesec nisu uspjeli na summitu u Bruxellesu premostiti međusobne razlike u mišljenju o ključnim pitanjima kao što su podjela glasova u proširenoj Uniji.

Ako dogovor ne bude postignut, skupina država će odlučiti povećati svoju razinu integriranja, rekao je Prodi.

No, istaknuo je da vjeruje da će se ove godine postići dogovor o ustavu, bilo za vrijeme irskog predsjedanja Unijom, bilo za nizozemskog predsjedanja u drugoj polovici godine.

Kako je kazao, tekst koji je nastao nakon mjeseci pregovora "dobar je temelj" za dogovor.

(Hina) bis dv

Pročitajte više