Los Angeles Times dobio pet Pulitzerovih nagrada

AMERIČKI list Los Angeles Times dobio je ponedjeljak pet Pulitzerovih nagrada za 2004. godinu za niz novinarskih postignuća, od pisanja o požarima do snimaka iz Liberije.

Najviše američke novinarske nagrade za 2004. godinu Los Angeles Times dobio je za pisanje o prošlogodišnjim požarima u Kaliforniji, načinu na koji je trgovački lanac Wal-Mart postao najveći trgovački lanac na svijetu, izvješćima iz svijeta automobila, novinske uvodnike i fotografije građanskog rata u Liberiji.

Nagradu za vanjskoplitičko novinarstvo dobio je Anthony Shadid iz Washington Posta za tekstove iz Iraka, a nagrada za fotografsko novinarstvo otišla je u Dallas Morning News za snimke nasilja u iračkom ratu.

Nagradu za istraživačko novinarstvo dobili su Michael Sallah, Mitch Weiss i Joe Mahr iz The Blade of Toledo za pisanje o elitnom vodu američke vojske optuženom za ubijanje civila u Vijetnamskom ratu 1967. koje je potaknulo istragu.

List The Wall Street Journal dobio je dvije nagrade, za razjašnjavajuće pisanje o aneurizmi te za priče o prednostima koje pri upisu na američka sveučilišta uživaju djeca bivših studenata i donatora.

Novinari The New York Timesa dobili su samo jednu nagradu i to za javne zasluge za pisanje o pogibijama i ozljedama među američkim radnicima kojima su očima javnosti izložili poslodavce koji krše zakone o sigurnosti na radu.

Nagrade za praćenje požara u južnoj Kaliforniji i izvješćivanje o Wal Martu dodijeljene su uredništvu Los Angeles Timesa. Dan Neil je nagrađen u kategoriji kritičara za pisanje o automobilima, William Stall za uvodnike o problemima kalifornijskih vlasti, a Carolyn Cole za fotografije iz Liberije.

Svaka nagrada vrijedna je 10.000 dolara, osim one za javne zasluge za što se dobija zlatna medalja.

Nagrade dodjeljuje Sveučilište Columbia na preporuku 18-članog Pulitzerovog odbora.

Pročitajte više