Lučin: Od listopada kontakt policajci u cijeloj Hrvatskoj

MINISTAR unutarnjih poslova Šime Lučin najavio je danas da će se projekt "Policija u zajednici" u listopadu početi provoditi u cijeloj Hrvatskoj.

Lučin je na predstavljanju rezultata tog projekta u zagrebačkoj Drugoj policijskoj postaji na Črnomercu ustvrdio da je riječ o jednom od najuspješnijih MUP-ovih projekata.

On se temelji na uspostavi suradnje i povjerenja između građana i policije i u prvih pet mjeseci provođenja pokazao se boljim nego što smo očekivali, ustvrdio je Lučin, dodajući da su njegovu vrijednost prepoznali i građani, lokalne vlasti i mediji.

Kada projekt zaživi u cijeloj Hrvatskoj u njega će, kako je najavljeno, biti uključeno oko 800 kontakt policajaca koji bi u suradnji s građanima trebali rješavati probleme bitne za sigurnost lokalnih zajednica.

Sredinom travnja prvi kontakt policajci pojavili su se na ulicama Zagreba, Splita, Rijeke, Siska i Požege, a dva mjeseca kasnije u projekt se uključila i vukovarska policija.

Jedina zagrebačka policijska postaja uključena u projekt u prvih je pet mjeseci ostvarila odlične rezultate na prevenciji kaznenih djela i uspostavi prisnije suradnje s građanima, istaknuto je na današnjoj prezentaciji.

Broj kaznenih djela u jednom od tzv. rajona koji pokriva nekoliko ulica na Črnomercu smanjio se za čak 40 posto, a znatno bolji rezultati zabilježeni su i u zapljeni droga, te smanjenju broja provala, posebno u škole i vrtiće, rečeno je.

Na prezentaciji rezultata petomjesečne pilot faze izneseni su i neki nedostatci projekta poput pomanjkanja opreme ili nevjerice prema novom načinu policijskog rada uglavnom od strane starijih policijskih službenika.

No, kako ističu u MUP-u jedan od razloga uvođenja pokusnog dijela projekta bilo je i uočavanje njegovih nedostataka, koji bi se, kako je rečeno, trebali ukloniti prije nego što kontakt policajci postanu svakodnevnica u svim dijelovima Hrvatske.

Pročitajte više