M. Kovač optužuje Vladu i HŽ zbog ugovora o nagibnim vlakovima

SABORSKI zastupnik HSLS-a i bivši ministar pomorstva prometa i veza Mario Kovač optužio je danas Vladu i Hrvatske željeznice (HŽ) da su s kanadskonjemačkom tvrtkom "Bombardier transportation" sklopili nezakonit ugovor o isporuci nagibnih vlakova.

HŽ kao kupac i Vlada kao jamac za zajam od 34 milijuna eura, izbjegli su raspisivanje javnog međunarodnog natječaja za isporuku vlakova nagibne tehnologije te sklopili nezakonit ugovor utemeljen na slobodnoj pogodbi, ustvrdio je Kovač na konferenciji za novinare.

Za njega kupovina nagibnih vlakova nije sporna, jer će oni pridonijeti modernizaciji željezničkoga prometa i kvalitetnije povezati Dalmaciju s kontinentalnim dijelom Hrvatske, već način kupovine.

"Vlada je ignorirala javni natječaj, iako je već u siječnju 2002. godine bila pripremljena sva potrebna dokumentacija za njegovo raspisivanje", rekao je Kovač.

Tada je odlučeno da dobavljač mora jamčiti da će polovicu vrijednosti investicije realizirati kod hrvatskih proizvođača odnosno, ako to nije moguće, zajamčiti izvoz hrvatske robe u toj vrijednosti u zemlju u kojoj ima sjedište.

Sve to danas više nitko ne spominje, kaže Kovač, a hrvatska javnost doima se uspavanom i nezainteresiranom iako je riječ o nezakonitom trošenju novca poreznih obveznika.

Vlada i HŽ također nisu poštivali odredbe Zakona o javnoj nabavi koji je donijela upravo sadašnja vlast, tvrdi Kovač.

Zakon o javnoj nabavi propisuje obvezu raspisivanja natječaja već za poslove iznad 200.000 kuna, a tvrtke koje se bave javnim prometom obvezuje da sve poslove iznad 400.000 eura oglase u Narodnim novinama i Službenom listu EU, što u ovom slučaju nije učinjeno.

"Ne mogu tvrditi da se u ovom slučaju radi o korupciji, ali postoje simptomi koji na to upućuju jer je dokumentacija za natječaj već odavno bila spremna", kazao je Kovač.

Pročitajte više