Maček bio na razgovoru u Uskoku, ali nije pokajnik



RATKO MAČEK prije dva tjedna razgovarao je s istražiteljima Uskoka. No, bivši glasnogovornik Sanaderove vlade na razgovoru nije bio u svojstvu svjedoka pokajnika, kao što tvrde pojedini mediji, potvrdio je za Index dobro upućeni izvor iz DORH-a.

Kako javlja Novi list, Maček je u razgovoru s Uskokom potvrdio neke od navoda iz iskaza Mladena Barišića. Maček je navodno priznao da je Ivo Sanader novcem iz crnih fondova HDZ-a kupovao lokalne medije, preciznije Osječku televiziju i Hrvatski list. Maček je istražiteljima navodno priznao da je od bivšeg HDZ-ovog rizničara Barišića primio novac za kupovinu Hrvatskog lista. Radilo se o tri milijuna kuna, koje je, prema pisanju Novog lista, predao zagrebačkom odvjetniku Peri Lozici, a koji je nakon toga našao kupca za Hrvatski list i dogovorio sve pojedinosti s tadašnjim vlasnikom i glavnim urednikom Ivicom Marijačićem.

Sanader se na kupovinu opskurnog zadarskog tjednika navodno odlučio jer ga je taj list često prozivao i ismijavao. Svoj su iskaz o toj transakciji Uskokovim istražiteljima, prema neslužbenim informacijama, već dali Lozica i Marijačić. No, Maček je u Uskoku izjavio kako nije imao razloga smatrati da je novac koji je dobio od Barišića "zarađen" pljačkom državnih firmi i ministarstava.

Govoreći o akviziciji Osječke televizije, Maček je posvjedočio da su HDZ-ovci Tomislav Ivić, Dragan Kovačević i Vladimir Šeks željeli u Slavoniji imati televiziju koja će parirati Slavonskoj televiziji Branimira Glavaša. Maček je u Uskoku ispričao da je HDZ-ovce spojio sa samoborskom tvrtkom Eldra, a također je kazao da je iza poslova s Eldrom ostalo dugova koje je trebalo podmiriti. No, Maček nije spominjao da je u ovom slučaju primio bilo kakav novac.

U istrazi oko afere Fimi-media već je ispitan niz poznatih HDZ-ovaca. Uskokovi su istražitelji tako navodno razgovarali s Ivanom Jarnjakom, Tomislavom Ivićem, Draganom Kovačevićem, Biancom Matković, Miroslavom Kovačićem...

Pročitajte više