Macron se posuo pepelom nakon niza ostavki u vladi

Foto: Hina/EPA

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron u utorak je samokritički govorio o svom stilu vladanja i nizu političkih krivih koraka nakon što je reorganizirao vladu u pokušaju da ojača svoj program reformi. 

Ranije je Macron imenovao čelnika svoje stranke Christopha Castanera na osjetljivo mjesto ministra unutarnjih poslova kako bi stabilizirao vladu nakon niza ostavki ljudi koji su stavili u pitanje autoritet predsjednika.

Macrona kritiziraju da je arogantan i nastupa svisoka

"Ovih nekoliko posljednjih mjeseci su zamaglili smjer", rekao je Macron u ranije snimljenom obraćanju naciji iz svojeg ureda u predsjedničkoj palači.

"Moja odlučnost i moj otvoreni govor možda su uznemirili i šokirali neke od vas, i ja čujem te kritike", rekao je.

Macronov oštar jezik - ukorio je radnike da "stvaraju nered" i kritičare svoje reforme radnog zakonodavstva nazvao "lijenčinama" - izazvao je optužbe da je arogantan i da se kao predsjednik s visine odnosi prema ljudima. 

I bivši ministar unutarnjih poslova upozorio na oholost

Kratko prije ostavke prije dva tjedna kao ministar unutarnjih poslova Gerard Colomb, jedan od najranijih pristaša Macrona, kritizirao je ono što je nazvao predsjednikovim "nedostatkom skromnosti" i upozorio na oholost, što misle i mnogi birači, sudeći prema ispitivanjima javnoga mišljenja.

Mada se nije ispričao, Macron je u svojoj TV izjavi govorio mnogo poniznije obećavši ostaviti po strani "otrov podjele i nestabilnosti" i unijeti novu energiju u svoj program društvenih i gospodarskih reforma.

"Znam da postoji nestrpljivost, i ja je dijelim", rekao je. "Postupno, siguran sam, vaš svakodnevni život će postajati bolji jer je vlada na pravom putu i iznad svega se bavi korijenom problema."

Pročitajte više