Macronova vlada preživjela glasanje o povjerenju

Foto: EPA

Vlada francuskog predsjednika Emmanuela Macrona preživjela je danas glasanje o povjerenju u parlamentu nakon što je prošli tjedan progurala vrlo nepopularnu mirovinsku reformu bez glasanja, piše Politico. To je izazvalo bijes Francuza diljem zemlje i prosvjede.

Također, prošli tjedan je na pariškim ulicama bilo nasilja zbog nezadovoljstva potezom Macronove vlade, ali i nezadovoljstva reformom.

U glasanju s velikim ulozima u donjem domu francuskog parlamenta, 277 zastupnika, uglavnom s ljevice i krajnje desnice, glasalo je za međustranački zahtjev za nepovjerenje. To je manje od 287 glasova potrebnih za rušenje vlade. Ne očekuje se da će drugi prijedlog, koji podržava samo krajnje desničarski Nacionalni skup, prikupiti dovoljno glasova.

"Izgubili biste da ste stavili svoju reformu na glasanje, ali to je demokracija"

Uoči glasanja centristički zastupnik Charles de Courson, jedan od autora međustranačkog prijedloga, optužio je Macronovu vladu za nedostatak hrabrosti tijekom parlamentarnih rasprava.

"Mogli ste staviti svoju mirovinsku reformu na glasanje i vjerojatno biste izgubili, ali to je igra kad ste u demokraciji", rekao je zastupnicima.

Sporna Macronova reforma

Zahtjevi za izglasavanje nepovjerenja predloženi su prošlog tjedna nakon što je Macron u četvrtak odobrio korištenje kontroverznog ustavnog manevra kako bi se zaobišlo glasanje u parlamentu o njegovom zakonu o mirovinskoj reformi.

Francuski predsjednik želi podići zakonsku dob za umirovljenje sa 62 na 64 godine. Macron reformom pokušava uravnotežiti račune zaduženog francuskog mirovinskog sustava i uskladiti dob za umirovljenje u Francuskoj s drugim europskim zemljama poput Španjolske i Njemačke. U tim zemljama se dob umirovljenja kreće od 65 do 67 godina.

Nastavak štrajka i prosvjeda

Izborne reforme izazvale su brojne prosvjede i štrajkove u mjesecima koji su prethodili prošlom četvrtku. Ponovno su izbili prosvjedi u većim gradovima nakon što je premijerka Elizabeth Borne upotrijebila članak 49/3 francuskog ustava kako bi progurala zakon kroz parlament bez glasanja.

Riječ je o strategiji kojoj se Macronova vlada više puta okrenula otkako je prošle godine izgubila apsolutnu većinu u parlamentu. Smetlari, osoblje rafinerije nafte i drugi radnici u Francuskoj su nastavili štrajkati. Za sljedeći četvrtak planiran je nacionalni prosvjed.

"Sve dok je mirovinska reforma na stolu, moramo nastaviti", rekao je bivši predsjednički kandidat krajnje ljevice Jean-Luc Mélenchon jučer za RTL. No Mélenchon je pozvao prosvjednike da ne budu nasilni, piše Reuters.

Pročitajte više