Mađarska umjesto europskog odabrala ruski plinovod

SOCIJALISTIČKA vlada mađarskog premijera Ferenca Gyurcsanyja je odlučila da se Mađarska priključi na plinovod "Blue Stream" kojeg gradi ruska državna tvrtka "Gazprom" umjesto na plinovod "Nabucco" koji se gradi sredstvima Europske Unije.

I "Blue Stream" i "Nabucco" prolaze manje-više istom rutom - preko Turske i Bugarske - te imaju sličnu cijenu, a trebale bi se sagraditi u otprilike isto vrijeme.

"Nabucco" bi državama Europske Unije trebao donositi plin iz regije Kaspijskog mora, odnosno Azerbejdžana i Turkmenistana, te tako smanjiti njenu energetsku ovisnost o Rusiji, koja je u posljednje vrijeme sve veći izvor europsko-ruskih političkih nesuglasica.

Iako je Mađarska članica konzorcija koji gradi "Nabucco", premijer Gyurcsany je izjavio da ne vidi ništa čudno u tome da se koristi "Blue Streamom", s obzirom da je, prema njegovom mišljenju, ruski plinovod opterećen s manje tehničkih i drugih problema, odnosno da je izvjesnije da će biti sagrađen. Mađarska već sada gotovo u potpunosti svoje potrebe za plinom zadovoljava iz Rusije.

Gradnja 3000 km dugog plinovoda "Nabucco" je, inače, u posljednje vrijeme pod znakom upitnika zbog iranske nuklearne krize, kao i otkrića cijelog niza nepravilnosti u financiranju projekta.

Gyurcsanyjevu odluku je, pak, oštro napala desničarska oporbena stranka Fidesz koja tvrdi kako će njome Mađarska postati još ovisnija o Rusiji.

D.A.

Pročitajte više