MAĐARSKI I AUSTRIJSKI PREMIJER SIMBOLIČNO UKLONILI ŽELJEZNU ZAVJESU

Mađarski premijer Peter Medgyessy i austrijski kancelar Wolfgang Schuessel simbolično su u subotu, u mađarskom pograničnom mjestu Sopronu, uklonili željeznu zavjesu, kao što su dvije zemlje učinile 1989. godine kada je pao komunizam.

"Nikakva ograda, nikakav lanac ubuduće više neće smjeti razdvajati narode", rekao je mađarski premijer nakon što je s austrijskim kolegom prerezao bodljikavu žicu dugu dvadesetak metara koja je na granici ostala još od pada komunizuma.

Nekoliko stotina Austrijanaca i Mađara sudjelovalo je na tom simboličnom događaju organiziranom u povodu proširenja Europske unije na deset novih članica.

Prije 15 godina na tom istom mjestu mađarske su vlasti otvorile granicu tisućama državljana Istočne Njemačke, omogućivši im na taj način put na Zapad.

U samo tri dana nakon otvaranja granice 11. rujna 1989. 12.000 Nijemaca iz bivšeg DDR-a prešlo je iz Mađarske na Zapad, a do kraja studenog to ih je učinilo gotovo 70.000. Taj je događaj u velikoj mjeri pridonio ujedinjenju Njemačke.

"Ujedinjenje Europe počelo je s padom Berlinskog zida i Mađarska je tome uvelike pridonijela otvorivši željeznu zavjesu na austrijsko-mađarskoj granici", rekao je mađarski premijer.

(Hina) xzt ysb

Pročitajte više