Mađarski medij: Četvrtina benzinskih nema dovoljno goriva, među njima su i MOL-ove

Ilustracija: Shutterstock

OKO četvrtine benzinskih stanica u Mađarskoj ima problema s opskrbom, uključujući i njih 100 u vlasništvu naftne i plinske grupe MOL, izvijestio je danas novinski portal Telex.hu.

Benzina ponestaje zbog snažnog rasta potražnje koji je potaknulo vladino ograničenje cijena prije godinu dana kako bi se ublažio pritisak inflacije na građane, ali i zbog održavanja u glavnoj MOL-ovoj rafineriji, piše portal.

U proteklim danima bez benzina je na nekoliko sati ostala otprilike petina MOL-ovih benzinskih postaja, priopćila je kompanija. MOL je vlasnik oko 500 postaja u Mađarskoj.

Cijene ograničene, potražnja snažno porasla

Otkada su cijene ograničene, potražnja za gorivom snažno je porasla, a konkurencija je značajno smanjila uvoz, poručili su iz MOL-a.

Kompanija je za Telex navela da je u proteklim mjesecima "u određenoj mjeri" opskrbljivala oko 1700 od 2000 benzinskih postaja u Mađarskoj.

MOL-ova rafinerija u Szazhalombatti još radi, ograničenim kapacitetom, i ne može se pouzdano reći kada će održavanje biti završeno, ističu dodajući da "još ovaj tjedan treba očekivati manjak u opskrbi".

Cijene će sljedeće godine ovisiti o ruskoj nafti

Mađarska vlada ograničila je cijene goriva u studenome prošle godine, ali je u srpnju zbog problema u opskrbi izuzela iz ograničenja vozače službenih automobila.

Jučer su istaknuli da će ograničiti cijene i u sljedećoj godini samo ako isporuke nafte iz Rusije nastave stizati i ako MOL nastavi preradu u rafineriji u Szazhalombatti bez prekida.

Početkom mjeseca MOL je priopćio da je privremeno ograničio isporuke goriva nekim trgovcima jer su zalihe nafte iz Rusije pale "znatno" ispod normalnih razina, a kapaciteti su im smanjeni zbog održavanja u rafineriji na Dunavu.

Pročitajte više