MAĐARSKI PREDSJEDNIK POSJET SCG ZAVRŠIO POSJETOM VOJVODINI

Mađarski predsjednik Ferenz Madl u srijedu se, na kraju svog trodnevnog službenog posjeta Srbiji i Crnoj Gori, u Novom Sadu sastao s predsjednikom vojvođanske Skupštine Nenadom Čankom i predsjednikom Izvršnog vijeća Vojvodine Đorđem Đukićem s kojima je razgovarao o nedavnim incidentima vezanim uz mađarsku manjinu u toj zemlji.

"Država Srbija dužna je povesti više računa i rasvjetljavati sve sporne slučajeve", kazao je predsjednik Skupštine Vojvodine nakon susreta s mađarskim predsjednikom, s kojim se suglasio da obje države moraju provesti u život sporazume o zaštiti manjina, s kojima se svima osiguravaju jednaki životni uvjeti.

Mađarski predsjednik sastao se u utorak u Beogradu s predsjednikom državne zajednice SCG Svetozarom Marovićem, predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, predsjednikom Skupštine SCG Zoranom Šamijem i srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom. U tim je razgovorima ocijenjeno da je "međunacionalnih incidenata u Vojvodini bilo, ali njih nije organizirala država", već su oni - po ocjeni mađarskog predsjednika - posljedica rata u prošlom desetljeću, gospodarske krize, te tenzija zbog predstojećih lokalnih i pokrajinskih izbora u Vojvodini.

Predsjednik Madl se tijekom dana, prije susreta s dužnosnicima u Vojvodini, u Podgorici sastao s predsjednikom i premijerom Crne Gore Filipom Vujanovićem i Milom Đukanovićem.

Do posjeta mađarskog predsjednika dolazi nakon što su u posljednje vrijeme u Vojvodini učestali incidenti usmjereni protiv mađarske manjine, na što je na ministarskom sastanku EU-a u Bruxellesu upozorio i mađarski ministar vanjskih poslova Laszlo Kovacs. Vijeće ministara EU-a u ponedjeljak je najavilo da će pozorno pratiti poštuje li Srbija manjinska prava u Vojvodini.

(Hina) xttag ybr

Pročitajte više